Románia a brit néppel és a brit királyi családdal együtt gyászolja a királynőt – részvétet nyilvánítottak az ország vezető politikusai és a román királyi család is

2022. szeptember 9. – 07:31

Másolás

Vágólapra másolva

A román királyi család, Klaus Iohannis államfő, Nicolae Ciucă miniszterelnök és Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes is részvétnyilvánító üzenetet közölt csütörtökön este II. Erzsébet, az Egyesült Királyság uralkodójának halálhírére.

Őfelsége Margit román királyi hercegnő és Ő királyi felsége, a hercegi hitves, valamint az egész királyi család nagy szomorúsággal értesült Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának Őfelsége, II Erzsébet királynője haláláról – írja közleményében a román korona őrének sajtóirodája.

II. Erzsébet királynő és I. Mihály király mind Viktória királynő leszármazottai voltak, és „egész életükben szeretettel, csodálattal és barátsággal viseltettek egymás iránt” – olvasható a közleményben. Mint írják, Erzsébet királynő mindig jelen volt a román királyi család életében, szoros kapcsolatot ápoltak. „Mihály király és az edinburghi herceg halála után II. Erzsébet királynő erkölcsi, szellemi, érzelmi és intézményi támasz volt Margit hercegnő számára” – nyomatékosították.

Klaus Iohannis államfő üzenetében azt hangsúlyozta, hogy a brit uralkodó a hűség és a közszolgálat iránti elkötelezettség szimbóluma volt.

„Őszinte részvétemet fejezem ki II. Erzsébet királynő elhunyta alkalmából. Őfelsége hét évtizeden át tartó uralkodása meghatározta a modern kori történelem alakulását, a hűség és a közszolgálat iránti elkötelezettség kivételes szimbóluma. A románok a brit nép és a királyi család mellett állnak” – írta az államfő a Twitteren.

Románia a brit néppel és a brit királyi családdal együtt gyászolja II. Erzsébet királynőt – ezt már Nicolae Ciucă miniszterelnök üzente a kormány Twitter-oldalán.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke a Facebookon írt, ahol kifejtette: „mi, erdélyiek azt is számon tartottuk, hogy ükanyja révén egy régi erdélyi család (Rhédey család – szerk. megjegyzés) leszármazottja volt”. Ugyanakkor, szerinte II. Erzsébet királynő halálával egy történelmi korszak ér véget. „Több mint hét évtizeden át volt az Egyesült Királyság uralkodója, a világ egyik legtiszteltebb, sokak által szeretett államfője. (…) Halálával véget ér ez a történelmi korszak. Isten nyugosztalja” – üzente Kelemen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!