Románia a brit néppel és a brit királyi családdal együtt gyászolja a királynőt – részvétet nyilvánítottak az ország vezető politikusai és a román királyi család is

2022. szeptember 9. – 07:31

Másolás

Vágólapra másolva

A román királyi család, Klaus Iohannis államfő, Nicolae Ciucă miniszterelnök és Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes is részvétnyilvánító üzenetet közölt csütörtökön este II. Erzsébet, az Egyesült Királyság uralkodójának halálhírére.

Őfelsége Margit román királyi hercegnő és Ő királyi felsége, a hercegi hitves, valamint az egész királyi család nagy szomorúsággal értesült Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának Őfelsége, II Erzsébet királynője haláláról – írja közleményében a román korona őrének sajtóirodája.

II. Erzsébet királynő és I. Mihály király mind Viktória királynő leszármazottai voltak, és „egész életükben szeretettel, csodálattal és barátsággal viseltettek egymás iránt” – olvasható a közleményben. Mint írják, Erzsébet királynő mindig jelen volt a román királyi család életében, szoros kapcsolatot ápoltak. „Mihály király és az edinburghi herceg halála után II. Erzsébet királynő erkölcsi, szellemi, érzelmi és intézményi támasz volt Margit hercegnő számára” – nyomatékosították.

Klaus Iohannis államfő üzenetében azt hangsúlyozta, hogy a brit uralkodó a hűség és a közszolgálat iránti elkötelezettség szimbóluma volt.

„Őszinte részvétemet fejezem ki II. Erzsébet királynő elhunyta alkalmából. Őfelsége hét évtizeden át tartó uralkodása meghatározta a modern kori történelem alakulását, a hűség és a közszolgálat iránti elkötelezettség kivételes szimbóluma. A románok a brit nép és a királyi család mellett állnak” – írta az államfő a Twitteren.

Románia a brit néppel és a brit királyi családdal együtt gyászolja II. Erzsébet királynőt – ezt már Nicolae Ciucă miniszterelnök üzente a kormány Twitter-oldalán.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke a Facebookon írt, ahol kifejtette: „mi, erdélyiek azt is számon tartottuk, hogy ükanyja révén egy régi erdélyi család (Rhédey család – szerk. megjegyzés) leszármazottja volt”. Ugyanakkor, szerinte II. Erzsébet királynő halálával egy történelmi korszak ér véget. „Több mint hét évtizeden át volt az Egyesült Királyság uralkodója, a világ egyik legtiszteltebb, sokak által szeretett államfője. (…) Halálával véget ér ez a történelmi korszak. Isten nyugosztalja” – üzente Kelemen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!