Jóváhagyta az EB azt a 4 milliárd eurós román programot, amivel a háború által érintett vállalatokat támogatnák

2022. szeptember 09. – 18:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta pénteken azt a 4 milliárd euró (mintegy 19,7 milliárd lej) összegű román programot, amely az ukrajnai orosz invázió által érintett vállalatok támogatására irányul.

A programot az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keret alapján hagyták jóvá.

Az EB ügyvezető alelnöke, Margrethe Vestager rámutatott, az Ukrajna elleni orosz agresszió továbbra is negatívan érinti az Európai Unió és Románia gazdaságát. „A ma jóváhagyott 4 milliárd eurós program lehetővé teszi Románia számára, hogy enyhítse a geopolitikai válságnak a vállalatokra gyakorolt gazdasági hatásait” – fogalmazott.

Románia az ideiglenes válságkezelési keret alapján 4 milliárd euró összegű támogatási programot jelentett be a Bizottságnak. Az intézkedés valamennyi ágazat és bármilyen méretű vállalkozás előtt nyitva áll, a támogatást hitelgaranciák formájában (3,6 milliárd euró), illetve közvetlen támogatás formájában (390 millió euró) nyújtják.

A Bizottság megállapította, hogy a román program összhangban van az ideiglenes keretben meghatározott feltételekkel.

Nicolae Ciucă miniszterelnök üdvözölte pénteken az EB döntését. Azt mondta, a román gazdaság rendelkezésére bocsátott 4 milliárd euróra nagy szükségük van azoknak a cégeknek, amelyek megérezték az ukrajnai háború következményeit. „Ez a kormány és az európai intézmények közötti együttműködés eredménye, amely ezúttal is a beruházások és a munkahelyek védelmére, a gazdaság támogatására irányuló összehangolt és hatékony intézkedésekben nyilvánul meg” – fogalmazott.

A kormányfő hozzátette, az Európai Bizottság döntése nyomán jövő héttől a romániai vállalkozók jelentkezhetnek a www.imminvest.ro platformon, hogy pályázzanak az IMM Invest Plus program keretében rendelkezésre álló forrásokra.