Nemkívánatos személynek nyilvánította a moszkvai román nagykövetség egyik tagját az orosz külügy

2022. szeptember 8. – 12:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz külügyminisztérium persona non gratának nyilvánította a moszkvai román nagykövetség egyik munkatársát, írja a RIA orosz állami hírügynökség csütörtöki jelentése nyomán az Agerpres.

A román külügyminisztérium megerősítése szerint a moszkvai román nagykövetség egyik munkatársának nemkívánatos személlyé nyilvánítása válaszintézkedés arra, hogy a román hatóságok augusztusban persona non gratának nyilvánították Oroszország bukaresti nagykövetségének egyik képviselőjét.

A szaktárca emlékeztetett, az augusztusi döntést az indokolta, hogy az orosz nagykövetség érintett képviselőjének tevékenysége sértette a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezmény előírásait.

Az orosz külügy csütörtökön kérette be Románia ideiglenes ügyvivőjét, és közölték vele, hogy nemkívánatos személynek nyilvánították a moszkvai nagykövetség egyik képviselőjét. Hozzátették, az intézkedés a romániai orosz nagykövetség egyik munkatársának „indokolatlan” kiutasítására adott válaszlépés.

A Reuters csütörtökön emlékeztetett, hogy Romániát – más európai uniós tagállamokhoz hasonlóan – „barátságtalan országnak” minősítette Moszkva, miután az ukrajnai invázió megtorlásaként szankciókat vezettek be ellene. Az év elején Oroszország és az uniós tagállamok egymás több száz diplomatáját utasították ki, miután február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát – közölte még a brit hírügynökség.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!