Nemkívánatos személynek nyilvánította a moszkvai román nagykövetség egyik tagját az orosz külügy

2022. szeptember 08. – 11:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz külügyminisztérium persona non gratának nyilvánította a moszkvai román nagykövetség egyik munkatársát, írja a RIA orosz állami hírügynökség csütörtöki jelentése nyomán az Agerpres.

A román külügyminisztérium megerősítése szerint a moszkvai román nagykövetség egyik munkatársának nemkívánatos személlyé nyilvánítása válaszintézkedés arra, hogy a román hatóságok augusztusban persona non gratának nyilvánították Oroszország bukaresti nagykövetségének egyik képviselőjét.

A szaktárca emlékeztetett, az augusztusi döntést az indokolta, hogy az orosz nagykövetség érintett képviselőjének tevékenysége sértette a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezmény előírásait.

Az orosz külügy csütörtökön kérette be Románia ideiglenes ügyvivőjét, és közölték vele, hogy nemkívánatos személynek nyilvánították a moszkvai nagykövetség egyik képviselőjét. Hozzátették, az intézkedés a romániai orosz nagykövetség egyik munkatársának „indokolatlan” kiutasítására adott válaszlépés.

A Reuters csütörtökön emlékeztetett, hogy Romániát – más európai uniós tagállamokhoz hasonlóan – „barátságtalan országnak” minősítette Moszkva, miután az ukrajnai invázió megtorlásaként szankciókat vezettek be ellene. Az év elején Oroszország és az uniós tagállamok egymás több száz diplomatáját utasították ki, miután február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát – közölte még a brit hírügynökség.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!