Több száz ukrajnai gyermeknek kezdődne délutáni iskola Kolozsváron, csak a takarítószemélyzet hiányzik hozzá

2022. szeptember 7. – 17:04

Több száz ukrajnai gyermeknek kezdődne délutáni iskola Kolozsváron, csak a takarítószemélyzet hiányzik hozzá
Kolozsvári magániskola termeiben szerveztek nyári iskolát ukrajnai gyerekeknek – Fotó: UA School in Cluj

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy az igény ukrán oktatásra Kolozsváron, tanárok is vannak, oktatásra alkalmas szabad helyszínt viszont nehéz találni.

Mintegy 37 ezer ukrajnai gyermek tartózkodik Romániában az UNICEF becslése szerint. Bár van lehetőségük arra, hogy órákat hallgassanak az itteni iskolákban, a nyelvi akadályok miatt ezzel kevesebben élnek: a tanügyminisztérium adatai szerint a tavaszi félévben 3342-en kérvényezték, hogy romániai tanintézményekbe járhassanak. A Salvați Copii civilszervezet nemrég 344 Romániában tartózkodó ukrajnai anyát kérdezett meg, mint kiderült, a válaszadók gyermekeinek 73 százaléka eddig online járt iskolába, de 64 százalékukat szívesebben iratnák be olyan személyes jelenléttel zajló órákra, ahol az ukrán tanterv szerint tanulhatnak. Erre eddig a megkérdezetteknek mindössze hat százalékának volt lehetősége. A legtöbben valószínűleg remélik, hogy hamarosan hazatérhetnek, a román nyelvű oktatásba való fokozatos integrációban ugyanis az anyák mindössze 24 százaléka gondolkodik.

Az ukrán online oktatást kiegészítő, személyes jelenléttel zajló oktatási programot igényel gyermeke számára a Kolozsváron tartózkodó ukrajnai szülők többsége is. Erre próbál megoldást találni Kseniia Shyriaieva önkéntes, a Romániai Béke Intézet (PATRIR) ukrán közösségért felelős munkatársa.

Kseniia korábban nemzetközi konferenciák szervezésével foglalkozott és IT-projektmenedzsmentet tanult szülővárosában, Dnyipróban. Mivel a rendőrségnél dolgozó nővére nem utazhatott külföldre, ő vállalta, hogy biztonságos helyre költözik 11 éves unokaöccsével és édesanyjával, így került 2022 márciusában Kolozsvárra, ahol tulajdonképpen véletlenül találta meg a feladat, hogy iskolát szervezzen ukrán gyerekeknek a Royal School magániskola termeiben, mondta el a Transtelexnek. Munkája nyomán júliusban 130, 1-11. osztályos gyereknek heti háromszor tartott különböző tantárgyakhoz kapcsolódó tevékenységeket 16 tanár – többségük szintén ukrajnai menekült.

A takarítás megszervezésén múlik az őszi tanévkezdés

Kseniia tapasztalata az, hogy a tanév elkezdtével szinte lehetetlen oktatáshoz megfelelő teret találni a délelőtti órákban Kolozsváron, ahol gyakran a helyi gyerekek is váltásban tanulnak helyszűke miatt. Másrészt délelőtt az ukrán nyelvet beszélő tanárok is kevésbé érnek rá, ugyanis sokan Romániából is folytatják a munkájukat, és online órákat tartanak.

Első látásra nem volt akadálya annak, hogy az oktatás délutánonként ősztől is folytatódjon a Royal School épületében. Megnőtt az érdeklődés is: a programra 237-en regisztráltak. Mivel a gyerekek többsége délelőtt online tanul a saját ukrajnai iskolájában, megfelelne nekik a délutáni, afterschool-szerű program, amely így egyfajta kiegészítésként működhetne és a szocializációs igényeket is kielégíthetné.

Az oktatás elkezdéséhez azonban fel kellene bérelni egy takarító céget az esti órákra, ami jelentős havi kiadást jelent, magyarázta Kseniia, aki jelenleg támogatókat keres a délutáni iskolának. Adományokat egyébként a Fiatal Ukrajnaiak Romániai Egyesületének bankszámlájára (RO63RNCB0077172058280001) fogadnak, érdeklődni pedig az [email protected] címen lehet.

Kseniia Shyriaieva (jobbról a harmadik) a nyári iskola szervezőivel – Fotó: UA School in Cluj
Kseniia Shyriaieva (jobbról a harmadik) a nyári iskola szervezőivel – Fotó: UA School in Cluj

Az önkéntes projektvezető olyan kiegészítő tevékenységeket is tervez a délutáni iskola mellett, mint a nyelvórák, számítógépes ismeretek fejlesztése, főzőiskola, egy könyvtárral felszerelt tér létrehozása, ahová akár az online oktatás idejére is be lehet ülni, pszichológiai tanácsadás, illetve az ideiglenesen Kolozsváron tartózkodó ukrajnai gyerekek számára elérhető összes programot és lehetőséget egybegyűjtő weboldal elindítása.

Kseniia szerint a gyerekek többsége a jelenleg is veszélyeztetett délkelet-ukrajnai városokból érkezett, Harkivból, Odesszából, Dnyipróból vagy Mariupolból. „Lezártam a jelentkezést, de ha megnyitnám, még lennének jelentkezők. Egyelőre meg kell tudnom, hogy hány helyünk lesz az iskolában” – mondta a gyerekeknek szóló programok iránti folyamatos igényre utalva.

Óvodának keres megfelelő helyszínt az unitárius segélyszervezet

Az Ukrajnából menekült gyermekek oktatására igyekezett megoldást találni az Unitárius Egyház kolozsvári segélyszervezete, a Gondviselés Egyesület is. Május elején indult el az ukrán óvodai csoport az Unitárius Bölcsődében, a nyári vakáció alatt pedig iskolai csoportot szerveztek 23 elemistának a János Zsigmond Unitárius Kollégium termeiben.

Az iskolai oktatást hétfőtől új, erre a célra bérelt helyszínen folytatják a Párizs utcában, az óvodai csoportnak azonban még keresik a helyszínt, tudtuk meg Elekes Zsolt iskolalelkésztől, aki bízik benne, hogy már a héten sikerül megfelelőt találni. A tanítók fizetését, a terembért és a tanszereket civil szervezetek, cégek, illetve magánszemélyek adományaiból, valamint pályázatokból fedezik.

„Nagyon sok gyerekkel dolgoztam az elmúlt fél évben, és majdnem mindegyik jár iskolába, ezt nem hanyagolják el, a szülők is fontosnak tartják ezt, és így legalább valamivel lefoglalják magukat” – mondta Elekes Zsolt.

Az iskolalelkész szerint a Párizs utcai iskolában vegyes oktatásban tanul majd 20-25 elemi osztályos diák, akik Ukrajna egész területéről érkeztek és Kolozsváron ismerkedtek meg. Vannak köztük olyanok is, akiknek lebombázták az otthonát. Nagy részük elsős és másodikos, néhányuk nyáron sajátította el az írást-olvasást, mert erre Ukrajnában nem volt lehetőségük. A diákok az ukrán tanterv szerint tanulnak majd két olyan tanítónőtől, akik szintén menekültként érkeztek Kolozsvárra és segítettek az ideérkezők támogatásának megszervezésében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!