Több székelyudvarhelyi iskolánál is megszűnhet a gázszolgáltatás a tartozások miatt, sürgős segítséget várnak az önkormányzattól

2022. szeptember 7. – 14:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több székelyudvarhelyi iskola, közülük a Tamási Áron Gimnázium és az Eötvös József Szakközépiskola az eddig rendezetlen közüzemi számlák miatt került nehéz helyzetbe, és félő, hogy a tanintézmények a hűvösebb időszakban egyszerűen fűtés nélkül maradnak, a diákok pedig újra online oktatásra kényszerülnek. Habár az iskolákat fenntartó polgármesteri hivatallal voltak egyeztetéseik, még mindig nem egyértelmű, hogy mi is lesz a megoldás – írja az uh.ro helyi portál.

A székelyudvarhelyi RMDSZ kedden a Facebookon indítványozta, hogy a polgármesteri hivatal azonnali hatállyal tárgyaljon költségvetés-átcsoportosításról az iskolák zavartalan működtetésének érdekében, hogy azok korábbi gázszámláit rendezni tudják. Gálfi Árpád polgármester össze is hívott egy rendkívüli tanácsülést, csakhogy a napirendi pontok között a tanintézmények közüzemi számláinak rendezése egyáltalán nem szerepelt. Gálfi ezt azzal magyarázta, hogy még mindig dolgoznak a büdzsé kiegészítésén, de a szeptemberi tanácsülésre mindenképp előkészítik a határozattervezetet. A Hargita Népe tudósítása szerint a polgármester mindenkit biztosított arról, hogy nem fogják „levágni” a gázt az iskolákban.

Ölvedi Zsolt alpolgármester arról nyilatkozott az uh.ro-nak, hogy valóban volt egyeztetés a tanintézményekkel, együtt megvizsgálták a pénzügyi lehetőségeket, viszont – elmondása alapján – a hivatal egyelőre annyit tett, hogy elmagyarázta, miként oldják meg házon belül a problémáikat. A hivatal ettől függően vizsgálja a lehetőségét annak, hogy honnan tudna önkormányzati pénzt átcsoportosítani a tanintézmények szükségleteire. Ölvedi szerint is leghamarabb a szeptember végi rendes tanácsülésre várható javaslat.

A Tamásinak igaz vannak „többletnek tűnő” költségforrásaik, Lackó György igazgató szerint azokat inkább arra használnák, hogy fedezni tudják a posztliceális egészségügyi képzés költségeit addig, amíg a tandíjak beérkeznek november végéig a számlájukra. A gond az, hogy a téli gázszámlájukra adott haladékok most szeptember 12-én lejárnak, a korábbi számlák rendezésére viszont nincs pénzük. Lackó úgy fogalmazott szintén az uh.ro-nak, hogy „amíg meleg van, semmi gond, de ha hideg lesz, és nem lesz pénz fűtésre, be kell zárni az iskolát” – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy tavasszal szolgáltatót váltottak, az E.on-nal naprakészen állnak, ezért nem nagyon tartanak attól, hogy a volt szolgáltató ténylegesen megszűntethetné a gázszolgáltatást, ám az Electrica beperelheti őket.

A helyi portál továbbá úgy tudja, hogy az Eötvös szakközépiskolában még nagyobb a baj: szeptember 11-ig 170 ezer lejes számlát kell rendezni, máskülönben levágják a gázt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!