Romániában csak papíron léteznek a kisebbségi jogok a „Kolozsvári Magyar Bábszínház” kezdeményezője szerint

2022. szeptember 7. – 15:39

frissítve

Romániában csak papíron léteznek a kisebbségi jogok a „Kolozsvári Magyar Bábszínház” kezdeményezője szerint
Urmánczi Jenő és Vadas László egy 2020-ban tartott sajtótájékoztatón – Fotó: Csoma Botond képviselő Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalinnak és Klaus Iohannisnak írt nyílt levelet a Kolozsvári Magyar Bábszínház ügyében Urmánczi Jenő bábjátékos, rendező a szerdai államelnöki találkozó alkalmából. „Ha már a magyar és a román állam elnöke találkozik és beszélgetnek, gondoltam szólok, hogy a helyzet nem rózsás” – fogalmaz a levélben.

„Tudom, az a hír járja, hogy Románia példaértékű a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása terén. Nos, ez korántsem igaz” – fogalmaz a magyar és a román államfőhöz címzett levélben Urmánczi, aki a Kolozsvári Magyar Bábszínház ügyével példázza fenti kijelentését, ismét felhívva a figyelmet arra, hogy a magyar tagozat nem kapott pénzt fesztiválszereplésre vagy a meghívott magyarországi rendezők elszállásolására, illetve, hogy az igazgató a Bethlen Gábor Alaptól megpályázott támogatást sem akarta elfogadni.

A levél arra is kitér, hogy a helyi RMDSZ támogatásáról biztosította a különálló Kolozsvári Magyar Bábszínház kezdeményezőit, és a Puck Bábszínház fenntartója, a megyei tanács sem zárkózott el a két tagozat különválásának ötletétől, de „azóta csend van”.

„Ha már a magyar és a román állam elnöke találkozik és beszélgetnek, gondoltam szólok, hogy a helyzet nem rózsás. Talán Romániának teljesítenie kellene vállalt kötelezettségeit. Nemcsak papíron. Mert papíron minden olyan szép. Papíron van anyanyelvi oktatás, intézmény, minden. A valóságban pedig nincs Kolozsvári Magyar Bábszínház. Nincs Bánffyhunyadon magyar református óvoda. Van zsúfolt, de közös oktatási intézmény. Nagyváradon nem az új épületben kezdik az évet a gyerekek, hanem két váltásban járnak majd a régi iskolába. Közösen” – utal Urmánczi Jenő két közelmúltban történt esetre, arra, hogy elutasította Bánffyhunyad önkormányzata a magyar kormánypénzből felépített óvoda épületének ingyenes átvételét, illetve arra, hogy a nagyváradi Nicolae Bălcescu Általános Iskola vegyes tannyelvű iskola magyar osztályainak elköltöztetése körül szintén etnikai színezetű vita alakult ki.

Mint ismert, Urmánczi Jenő, a kolozsvári Puck Bábszínház magyar tagozatának tagja és egykori vezetője 2020 augusztusában a tagozat egy másik korábbi vezetőjével, Vadas László rendezővel együtt bejelentette, hogy kezdeményezik a Kolozsvári Magyar Bábszínház létrehozását, ugyanis a jelenlegi intézményben hátrányos megkülönböztetés éri a magyar társulatot. Vádjaik között szerepelt, hogy amíg a román tagozat nemzetközi fesztiválokon vehet részt, a magyar előadások külföldi turnéit nem finanszírozzák, továbbá az is, hogy a bábszínház akkori vezetősége elutasította, hogy szerződést kössön az Urmánczi Jenő vezette Apropó Egyesülettel, így az egyesület által a Bethlen Gábor Alaptól (BGA) elnyert pályázati támogatás kárba fog veszni.

Emanuel Petran, a Puck Bábszínház akkori igazgatója és Varga Ibolya, a magyar tagozat vezetője tagadták ezeket a vádakat, és azzal vádolták Urmánczi Jenőt, hogy egyeztetés nélkül pályázott a BGA-hoz, és ő maga akarta eldönteni, hogy a támogatást milyen előadásokra használja fel. Ennek nyomán nyilatkozatháború alakult ki a két fél között, a bábszínész ellen később fegyelmi eljárás is indult. Emanuel Petrant egyébként 2021 tavaszán leváltották a bábszínház éléről, ugyanis nem kapta meg a szerződése meghosszabbításához szükséges minősítést. A volt menedzser azonban bíróságon támadta meg a döntést, a kiértékelés szabálytalanságával vádolva a megyei tanácsot, és a bíróság neki adott igazat, a menedzseri kiértékelését így meg fogják ismételni.

Novák Katalin köztársasági elnök romániai látogatása kapcsán ez már a második olyan nyílt levél, amely az erdélyi magyar előadóművészet nehéz helyzetére hívja fel a figyelmet. Szintén a magyar-román elnöki találkozó apropóján, Klaus Iohannisnak címzett nyílt levélben jelentette be a lemondását a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, Gáspárik Attila is, aki ezzel a gesztussal kívánta felhívni a figyelmet a problémákra, amelyek a román és magyar tagozattal működő intézményben az elmúlt időszakban uralkodnak, így például az épület nagyon leromlott állapota.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!