Romániában csak papíron léteznek a kisebbségi jogok a „Kolozsvári Magyar Bábszínház” kezdeményezője szerint

2022. szeptember 7. – 15:39

frissítve

Romániában csak papíron léteznek a kisebbségi jogok a „Kolozsvári Magyar Bábszínház” kezdeményezője szerint
Urmánczi Jenő és Vadas László egy 2020-ban tartott sajtótájékoztatón – Fotó: Csoma Botond képviselő Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalinnak és Klaus Iohannisnak írt nyílt levelet a Kolozsvári Magyar Bábszínház ügyében Urmánczi Jenő bábjátékos, rendező a szerdai államelnöki találkozó alkalmából. „Ha már a magyar és a román állam elnöke találkozik és beszélgetnek, gondoltam szólok, hogy a helyzet nem rózsás” – fogalmaz a levélben.

„Tudom, az a hír járja, hogy Románia példaértékű a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása terén. Nos, ez korántsem igaz” – fogalmaz a magyar és a román államfőhöz címzett levélben Urmánczi, aki a Kolozsvári Magyar Bábszínház ügyével példázza fenti kijelentését, ismét felhívva a figyelmet arra, hogy a magyar tagozat nem kapott pénzt fesztiválszereplésre vagy a meghívott magyarországi rendezők elszállásolására, illetve, hogy az igazgató a Bethlen Gábor Alaptól megpályázott támogatást sem akarta elfogadni.

A levél arra is kitér, hogy a helyi RMDSZ támogatásáról biztosította a különálló Kolozsvári Magyar Bábszínház kezdeményezőit, és a Puck Bábszínház fenntartója, a megyei tanács sem zárkózott el a két tagozat különválásának ötletétől, de „azóta csend van”.

„Ha már a magyar és a román állam elnöke találkozik és beszélgetnek, gondoltam szólok, hogy a helyzet nem rózsás. Talán Romániának teljesítenie kellene vállalt kötelezettségeit. Nemcsak papíron. Mert papíron minden olyan szép. Papíron van anyanyelvi oktatás, intézmény, minden. A valóságban pedig nincs Kolozsvári Magyar Bábszínház. Nincs Bánffyhunyadon magyar református óvoda. Van zsúfolt, de közös oktatási intézmény. Nagyváradon nem az új épületben kezdik az évet a gyerekek, hanem két váltásban járnak majd a régi iskolába. Közösen” – utal Urmánczi Jenő két közelmúltban történt esetre, arra, hogy elutasította Bánffyhunyad önkormányzata a magyar kormánypénzből felépített óvoda épületének ingyenes átvételét, illetve arra, hogy a nagyváradi Nicolae Bălcescu Általános Iskola vegyes tannyelvű iskola magyar osztályainak elköltöztetése körül szintén etnikai színezetű vita alakult ki.

Mint ismert, Urmánczi Jenő, a kolozsvári Puck Bábszínház magyar tagozatának tagja és egykori vezetője 2020 augusztusában a tagozat egy másik korábbi vezetőjével, Vadas László rendezővel együtt bejelentette, hogy kezdeményezik a Kolozsvári Magyar Bábszínház létrehozását, ugyanis a jelenlegi intézményben hátrányos megkülönböztetés éri a magyar társulatot. Vádjaik között szerepelt, hogy amíg a román tagozat nemzetközi fesztiválokon vehet részt, a magyar előadások külföldi turnéit nem finanszírozzák, továbbá az is, hogy a bábszínház akkori vezetősége elutasította, hogy szerződést kössön az Urmánczi Jenő vezette Apropó Egyesülettel, így az egyesület által a Bethlen Gábor Alaptól (BGA) elnyert pályázati támogatás kárba fog veszni.

Emanuel Petran, a Puck Bábszínház akkori igazgatója és Varga Ibolya, a magyar tagozat vezetője tagadták ezeket a vádakat, és azzal vádolták Urmánczi Jenőt, hogy egyeztetés nélkül pályázott a BGA-hoz, és ő maga akarta eldönteni, hogy a támogatást milyen előadásokra használja fel. Ennek nyomán nyilatkozatháború alakult ki a két fél között, a bábszínész ellen később fegyelmi eljárás is indult. Emanuel Petrant egyébként 2021 tavaszán leváltották a bábszínház éléről, ugyanis nem kapta meg a szerződése meghosszabbításához szükséges minősítést. A volt menedzser azonban bíróságon támadta meg a döntést, a kiértékelés szabálytalanságával vádolva a megyei tanácsot, és a bíróság neki adott igazat, a menedzseri kiértékelését így meg fogják ismételni.

Novák Katalin köztársasági elnök romániai látogatása kapcsán ez már a második olyan nyílt levél, amely az erdélyi magyar előadóművészet nehéz helyzetére hívja fel a figyelmet. Szintén a magyar-román elnöki találkozó apropóján, Klaus Iohannisnak címzett nyílt levélben jelentette be a lemondását a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, Gáspárik Attila is, aki ezzel a gesztussal kívánta felhívni a figyelmet a problémákra, amelyek a román és magyar tagozattal működő intézményben az elmúlt időszakban uralkodnak, így például az épület nagyon leromlott állapota.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!