Hallgatólagosan elfogadta a szenátus, hogy a 16 éves fiatalok is szavazhassanak az önkormányzati és európai parlamenti választásokon

2022. szeptember 6. – 20:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szenátus kedden első házként hallgatólagosan elfogadta azt a törvénytervezetet, amely 18-ról 16 évre csökkentené a fiatalok alsó korhatárát a helyi és európai parlamenti választásokon való részvételhez, írja az Agerpres.

A plénumban Alina Gorghiu ülésvezető, a szenátus ügyvivő elnöke jelentette be a jogalkotási javaslat hallgatólagos elfogadását, figyelembe véve, hogy megvitatására és szavazás alá bocsátására szeptember 4-én járt le a határidő.

A tervezet ezt követően a képviselőházhoz kerül, amely döntő fórumként szavaz az ügyben.

A 2015/115-ös és a 2007/33-as választási törvényt módosító jogszabálytervezetet a PNL, az USR, az AUR, valamint a kisebbségi képviselők nyújtották be. A javaslat értelmében szavazásra lennének jogosultak az önkormányzati, illetve az európai parlamenti választásokon azok a fiatalok, akik a választásokig (beleértve a választás napját is) betöltik 16. életévüket.

A kormány negatívan véleményezte a jogszabálytervezetet, rámutatva, hogy az ellentmond az alkotmány előírásainak.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!