Eljárást indított a CNCD a műsorvezető ellen, aki azt állította, hogy a nők többsége „kéri a verést”

2022. szeptember 05. – 14:48

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalból eljárást indított a Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Radu Banciu televíziós műsorvezető ellen, aki szeptember elsején a Prima Sport csatornán futó műsorában élő adásban, egy nézői hozzászólásra reagálva azt állította, hogy a nők nem a gyengéd férfiakat kedvelik, hanem azokat, akik erőszakoskodnak velük.

„Az általam ismert nők 99 százaléka azt szerette volna, hogy időről időre megpofozzák őket, hogy érezzék az autoritást, de ezt egyikük sem mondja ki a való életben” – idézte a műsorvezető kirohanását a Libertatea. Érvelése szerint, bár nem mondják ki nyilvánosan, de a valóságban erre vágynak, és szerinte egy ilyen kapcsolat elfogadhatatlan, és szerinte ezek a nők akkor ennyi erővel egy „vaddisznóval vagy szamárral is élhetnének együtt”.

„Ameddig megközelíthetetlennek tűnsz, minden hülye téged szeretne. Ameddig kakasként viselkedsz, a nők odavannak érted. Abban a pillanatban, amikor gyengéden viselkedsz, nosztalgiázol, már nem érdekled őket” – folytatta a fejtegetést a Fotbal All Inclusive cu Radu Banciu című műsorban.

Asztalos Csaba, a Diszkriminációellenes Tanács elnöke a Libertateának hétfőn azt nyilatkozta, hogy hivatalból eljárás indult az kijelentések miatt.

„Sajnos, Banciu úr kijelentése egy olyan román férfimentalitást tükröz, ami nagyon távol áll az Európai Unió mentalitásától. Románia évek óta az EU tagja, de a nők tisztelete terén még mindig nem igazodunk az EU-s értékekhez” – nyilatkozta a Fanatik portálnak Cristian Jura, a CNCD tagja, aki az eljárást kezdeményezte.

Banciunak nem ez az első esete, hogy a CNCD eljárást indított ellene. Az újságíró magyarokat sértő kijelentései miatt a román médiahatóság, a CNA is büntette az őt foglalkoztató B1 TV-t. Korábban például kijelentette, hogy a magyarok az egyetlenek, akik nem tudják beszélni annak az államnak a nyelvét, amelyben élnek, „mert annyira buták, hogy egyszerűen nem képesek megtanulni románul”. Emiatt a csatorna 10 ezer lejes büntetést kapott. 2016 októberében pedig azt mondta, hogy „Románia jobban járna a magyarok nélkül”, és „hazaküldte” őket.