Klaus Iohannis meghívására ismét Bukarestbe látogat Novák Katalin

2022. szeptember 3. – 14:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin szerdán Bukarestbe utazik Klaus Iohannis államfő meghívására, írja a Magyar Nemzet nyomán a Telex.

A magyar kormánypárti lap szerint az államfő az elnökön kívül találkozik Nicolae-Ionel Ciucă miniszterelnökkel, Alina Gorghiuval, a szenátus ügyvivő elnökével, Marcel Ciolacuval, a képviselőház elnökével és Kelemen Hunorral, a RMDSZ elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével, illetve a román kormány többi RMDSZ-es miniszterével is.

Novák már májusban magánlátogatásán járt Romániában, ahol Kelemen Hunorral is egyeztetett, majd egy, a teljes magyarság képviseletéről szóló Facebook-poszt miatt kisebb összetűzésbe is keveredett a román külüggyel. Novák azt írta, képviselet tekintetében számára nincs különbség a határon innen és azon túl élő magyarok között, erre a román külügy azzal reagált, hogy Novák nyilatkozata nem felel meg a nemzetközi jognak, hiszen egyetlen állam sem formálhat semmilyen jogot más államok polgáraival kapcsolatban.

Erdélyi magánútja során Novák az akkor épp magyar nemzeti színekre festett csúcsjelző mellett fotózkodott a Székelykőn, Gyulafehérváron pedig román trikolóros kokárdát és csokrot nyomtak Novák kezébe.

Júniusban Novák Bukarestbe is ellátogatott, ahol találkozott Klaus Iohannis államfővel. A tárgyalásukról Novák akkor azt írta: „modern és pragmatikus kapcsolatokra törekszünk, és mindketten dolgozunk majd azért, hogy az erdélyi magyarok a szülőföldjükön boldoguljanak”.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!