Klaus Iohannis meghívására ismét Bukarestbe látogat Novák Katalin

2022. szeptember 03. – 13:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin szerdán Bukarestbe utazik Klaus Iohannis államfő meghívására, írja a Magyar Nemzet nyomán a Telex.

A magyar kormánypárti lap szerint az államfő az elnökön kívül találkozik Nicolae-Ionel Ciucă miniszterelnökkel, Alina Gorghiuval, a szenátus ügyvivő elnökével, Marcel Ciolacuval, a képviselőház elnökével és Kelemen Hunorral, a RMDSZ elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével, illetve a román kormány többi RMDSZ-es miniszterével is.

Novák már májusban magánlátogatásán járt Romániában, ahol Kelemen Hunorral is egyeztetett, majd egy, a teljes magyarság képviseletéről szóló Facebook-poszt miatt kisebb összetűzésbe is keveredett a román külüggyel. Novák azt írta, képviselet tekintetében számára nincs különbség a határon innen és azon túl élő magyarok között, erre a román külügy azzal reagált, hogy Novák nyilatkozata nem felel meg a nemzetközi jognak, hiszen egyetlen állam sem formálhat semmilyen jogot más államok polgáraival kapcsolatban.

Erdélyi magánútja során Novák az akkor épp magyar nemzeti színekre festett csúcsjelző mellett fotózkodott a Székelykőn, Gyulafehérváron pedig román trikolóros kokárdát és csokrot nyomtak Novák kezébe.

Júniusban Novák Bukarestbe is ellátogatott, ahol találkozott Klaus Iohannis államfővel. A tárgyalásukról Novák akkor azt írta: „modern és pragmatikus kapcsolatokra törekszünk, és mindketten dolgozunk majd azért, hogy az erdélyi magyarok a szülőföldjükön boldoguljanak”.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!