Digitális hulladékszigetekre különít el 200 millió eurót a környezetvédelmi minisztérium

2022. szeptember 2. – 14:48

Másolás

Vágólapra másolva

Digitális hulladékszigetek építésére kérhetnek vissza nem térítendő támogatást a romániai önkormányzatok, jelentette be pénteken Kolozsváron Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Az új digitális kukák – Fotó: a környezetvédelmi minisztérium Facebook-oldal
Az új digitális kukák – Fotó: a környezetvédelmi minisztérium Facebook-oldal

Tánczos Barna a Romániai Municípiumok Szövetségének végrehajtó bizottsági ülésén mutatta be az önkormányzatoknak ajánlott új technológiát, amelynek beszerzésére a minisztérium 200,1 millió eurót különít el az országos helyreállítási alapból.

A tárcavezető Facebook-oldalán olvasható ismertető szerint a hulladéksziget föld alatti vagy föld feletti konténerekből áll, amelyek védve vannak a jogosulatlan felhasználók és a rongálók ellen. Digitális jellegük abból áll, hogy speciális kártyákkal nyithatók, képesek GSM adatkapcsolat létesítésére, felhasználói adatbázissal és az önkormányzat számára számlákat kiállító felhasználói felülettel rendelkeznek. Egy-egy ilyen hulladéksziget átlagosan 200 lakost tud kiszolgálni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!