Digitális hulladékszigetekre különít el 200 millió eurót a környezetvédelmi minisztérium

2022. szeptember 2. – 14:48

Másolás

Vágólapra másolva

Digitális hulladékszigetek építésére kérhetnek vissza nem térítendő támogatást a romániai önkormányzatok, jelentette be pénteken Kolozsváron Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Az új digitális kukák – Fotó: a környezetvédelmi minisztérium Facebook-oldal
Az új digitális kukák – Fotó: a környezetvédelmi minisztérium Facebook-oldal

Tánczos Barna a Romániai Municípiumok Szövetségének végrehajtó bizottsági ülésén mutatta be az önkormányzatoknak ajánlott új technológiát, amelynek beszerzésére a minisztérium 200,1 millió eurót különít el az országos helyreállítási alapból.

A tárcavezető Facebook-oldalán olvasható ismertető szerint a hulladéksziget föld alatti vagy föld feletti konténerekből áll, amelyek védve vannak a jogosulatlan felhasználók és a rongálók ellen. Digitális jellegük abból áll, hogy speciális kártyákkal nyithatók, képesek GSM adatkapcsolat létesítésére, felhasználói adatbázissal és az önkormányzat számára számlákat kiállító felhasználói felülettel rendelkeznek. Egy-egy ilyen hulladéksziget átlagosan 200 lakost tud kiszolgálni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!