A szexuális aktusba való beleegyezés korhatárának 16 évre emelését kérik a civilek

2022. szeptember 1. – 15:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kiskorúakkal létesített szexuális kapcsolat esetében érvényes beleegyezési korhatár 16 évre emelését javasolja a Nők Elleni Erőszak Megelőzéséért és Leküzdéséért Hálózat (VIF) csütörtöki, parlamenti képviselőknek címzett nyílt levelében.

A 25 civil szervezetből álló VIF Hálózat a büntetőtörvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv L423/2022-es számú, a szenátus által júniusban már elfogadott módosításával kapcsolatban továbbította javaslatait a képviselőháznak, amely döntő fórum ebben a kérdésben. Ebben a törvénytervezetben a 15 év szerepel beleegyezési korhatárként.

A jelenlegi törvény nem állapít meg olyan korhatárt, amely alatt a kiskorú beleegyezése a nála több mint három évvel idősebb partnerrel létesített szexuális kapcsolat esetén jogilag nem érvényes. Amennyiben bevezetik a beleegyezési korhatárt, az ennél fiatalabb kiskorúakkal létesített szexuális kapcsolat nemi erőszaknak számítana.

A VIF Hálózat és a kezdeményezést támogató több mint száz civil szervezet a következő módosítások bevezetését javasolja:

  • számítson kiskorú ellen elkövetett nemi erőszaknak minden olyan 16 és 18 év közöttiekkel létesített szexuális kapcsolat, amely esetében a felek között hatalmi egyenlőtlenség áll fenn (például kiskorú és felnőtt tanár, gyám vagy szülő közötti szexuális kapcsolat)
  • ne számítson enyhítő körülménynek kiskorúval szemben elkövetett nemi erőszak, szexuális bántalmazás vagy kiskorúval létesített szexuális kapcsolat esetében a kiskorú áldozat által az elkövetőből kiváltott zavar vagy erős érzelem
  • a kényszerházasságot és az ezzel kapcsolatos gyakorlatot ismerjék el a szexuális erőszak egyik formájaként

A nyílt levél szerint a 16 éves beleegyezési korhatár azért is indokolt, mert a romániai normarendszer ezt jelöli meg legtöbb esetben az önálló döntésre feljogosító életkorként. Többek között a jelenlegi törvények szerint a 16 év alatti kiskorúak nem férhetnek hozzá fogamzásgátló eszközökhöz vagy terhességmegszakításhoz szüleik vagy gyámjuk beleegyezése nélkül.

A nyílt levél írói azt is hangsúlyozzák, hogy a kiskorúak fokozott védelmére azért van szükség, mert a romániai oktatásból hiányzik a szexuális bűncselekmények jogi hátterének ismertetése, a kiskorúak többsége így nem ismeri fel a szexuális erőszak tényét, nem tudja, hogy hol kérhet segítséget és azt sem, hogy mit jelent a beleegyezés. Az Igazságszolgáltatási Felügyelet jelentése szerint a Romániában 10-12 évesekkel létesített szexuális kapcsolatot a bíróságok gyakran olyan nemi aktusként könyvelték el, amelyhez a kiskorú fél a beleegyezését adta azzal, ahogy fel volt öltözve, okként számított fizikai fejlettsége vagy viselkedése is.

Az Országos Közegészségügyi Hivatal (INSP) adatai szerint egyébként 2021-ben a családorvosok 631  15 év alatti és 7800  15 és 19 év közötti várandós lányt vettek nyilvántartásba. Az esetek többségében az apa személyét nem jegyzik, de 2020-ban például 668  15 év alatti terhességnél 143 esetben 20 és 39 év közötti volt az apa, 2019-ben pedig 753  15 év alatti anyára 191 20 és 64 év közötti hivatalosan elismert apa jutott.

Bár a kényszerházasságok esetén nehézkes a feltárás, a rendelkezésre álló adatok szerint a 2015 és 2019 közötti időszakban Romániában 2775 kiskorú lány ment férjhez, míg mindössze 40 kiskorú fiú házasodott meg. A nyílt levél arra hívja fel a figyelmet, hogy a roma etnikumú kiskorúakat érintő szexuális visszaéléseket a bíróságokon gyakran előítélettel közelítik meg, az ilyen esetekben sokszor kulturálisan indokoltnak ítélnek meg egy egyébként törvénybe ütköző cselekedetet, a roma kiskorúak így fokozottan veszélyeztetett helyzetben vannak.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!