A szexuális aktusba való beleegyezés korhatárának 16 évre emelését kérik a civilek

2022. szeptember 1. – 15:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kiskorúakkal létesített szexuális kapcsolat esetében érvényes beleegyezési korhatár 16 évre emelését javasolja a Nők Elleni Erőszak Megelőzéséért és Leküzdéséért Hálózat (VIF) csütörtöki, parlamenti képviselőknek címzett nyílt levelében.

A 25 civil szervezetből álló VIF Hálózat a büntetőtörvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv L423/2022-es számú, a szenátus által júniusban már elfogadott módosításával kapcsolatban továbbította javaslatait a képviselőháznak, amely döntő fórum ebben a kérdésben. Ebben a törvénytervezetben a 15 év szerepel beleegyezési korhatárként.

A jelenlegi törvény nem állapít meg olyan korhatárt, amely alatt a kiskorú beleegyezése a nála több mint három évvel idősebb partnerrel létesített szexuális kapcsolat esetén jogilag nem érvényes. Amennyiben bevezetik a beleegyezési korhatárt, az ennél fiatalabb kiskorúakkal létesített szexuális kapcsolat nemi erőszaknak számítana.

A VIF Hálózat és a kezdeményezést támogató több mint száz civil szervezet a következő módosítások bevezetését javasolja:

  • számítson kiskorú ellen elkövetett nemi erőszaknak minden olyan 16 és 18 év közöttiekkel létesített szexuális kapcsolat, amely esetében a felek között hatalmi egyenlőtlenség áll fenn (például kiskorú és felnőtt tanár, gyám vagy szülő közötti szexuális kapcsolat)
  • ne számítson enyhítő körülménynek kiskorúval szemben elkövetett nemi erőszak, szexuális bántalmazás vagy kiskorúval létesített szexuális kapcsolat esetében a kiskorú áldozat által az elkövetőből kiváltott zavar vagy erős érzelem
  • a kényszerházasságot és az ezzel kapcsolatos gyakorlatot ismerjék el a szexuális erőszak egyik formájaként

A nyílt levél szerint a 16 éves beleegyezési korhatár azért is indokolt, mert a romániai normarendszer ezt jelöli meg legtöbb esetben az önálló döntésre feljogosító életkorként. Többek között a jelenlegi törvények szerint a 16 év alatti kiskorúak nem férhetnek hozzá fogamzásgátló eszközökhöz vagy terhességmegszakításhoz szüleik vagy gyámjuk beleegyezése nélkül.

A nyílt levél írói azt is hangsúlyozzák, hogy a kiskorúak fokozott védelmére azért van szükség, mert a romániai oktatásból hiányzik a szexuális bűncselekmények jogi hátterének ismertetése, a kiskorúak többsége így nem ismeri fel a szexuális erőszak tényét, nem tudja, hogy hol kérhet segítséget és azt sem, hogy mit jelent a beleegyezés. Az Igazságszolgáltatási Felügyelet jelentése szerint a Romániában 10-12 évesekkel létesített szexuális kapcsolatot a bíróságok gyakran olyan nemi aktusként könyvelték el, amelyhez a kiskorú fél a beleegyezését adta azzal, ahogy fel volt öltözve, okként számított fizikai fejlettsége vagy viselkedése is.

Az Országos Közegészségügyi Hivatal (INSP) adatai szerint egyébként 2021-ben a családorvosok 631  15 év alatti és 7800  15 és 19 év közötti várandós lányt vettek nyilvántartásba. Az esetek többségében az apa személyét nem jegyzik, de 2020-ban például 668  15 év alatti terhességnél 143 esetben 20 és 39 év közötti volt az apa, 2019-ben pedig 753  15 év alatti anyára 191 20 és 64 év közötti hivatalosan elismert apa jutott.

Bár a kényszerházasságok esetén nehézkes a feltárás, a rendelkezésre álló adatok szerint a 2015 és 2019 közötti időszakban Romániában 2775 kiskorú lány ment férjhez, míg mindössze 40 kiskorú fiú házasodott meg. A nyílt levél arra hívja fel a figyelmet, hogy a roma etnikumú kiskorúakat érintő szexuális visszaéléseket a bíróságokon gyakran előítélettel közelítik meg, az ilyen esetekben sokszor kulturálisan indokoltnak ítélnek meg egy egyébként törvénybe ütköző cselekedetet, a roma kiskorúak így fokozottan veszélyeztetett helyzetben vannak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!