Kereskényi Gábor: „Az a jó, ha egy lap piaci alapon meg tud állni a lábán, ez biztosítja a függetlenségét”

2022. augusztus 31. – 15:31

frissítve

Kereskényi Gábor: „Az a jó, ha egy lap piaci alapon meg tud állni a lábán, ez biztosítja a függetlenségét”
Fotó: Kereskényi Gábor Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Sajnálkozik szatmárnémeti polgármestere a Szatmári Friss Újság megszűnése miatt, de nem gondolja, hogy bármit is tehetett volna az újságért, aminek egy ideig ő maga is munkatársa volt.

Szatmár megye egyetlen magyar nyelvű nyomatott napilapjának, a Szatmári Friss Újságnak ma (augusztus 31-én) jelent meg az utolsó száma. A kiadó vezetője gazdasági okokkal indokolta az újság megszűnését, a lap munkatársai azonban a menedzsment körüli problémákkal indokolták a kialakult helyzetet, és a ma kiadott állásfoglalásában a MÚRE is úgy látja, hogy „a feladatra alkalmatlan lapmenedzserek működése eredményezte a lapterjesztés összeomlását, a szerkesztőség tizedelődését”, és a politikumnak is felelőssége van ebben a folyamatban.

A körülbelül négyezer példányban eladott újság megszűnése kapcsán kikértük Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester, a városi RMDSZ elnökének a véleményét, ugyanis sokan kifogásolják azt, hogy az RMDSZ nem nyújtott segítséget a lap fennmaradása érdekében. A laptulajdonost is kerestük telefonon, azonban Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője nem válaszolt a hívásunkra.

„Elszomorít kicsit, hogy megszűnt, közel állt hozzám. Apám is ott dolgozott, én is dolgoztam ott újságíróként egy ideig. Egy érték volt a közösség számára” – mondta Kereskényi.

„Azt gondolom, hogy alapjába véve nagyon jó, hogyha piaci alapon egy újság meg tud állni a lábán, ez biztosítja a függetlenségét, objektivitását” – válaszolta a Transtelex arra vonatkozó kérdésére, hogy nem érzi-e úgy, hogy az RMDSZ valamilyen eszközzel meg kellett volna mentse a lapot.

„Beszéltem Turos Lórival, én is csak két-három napja tudok a dologról, és ugyanezt kérdeztem én is, hogy valami úton-módon, mégiscsak nem lehetett volna megmenteni? Szerintem egy jó sztori volt, 50-60 éve állt fenn, hozzánőtt a magyar közösséghez. Viszont nem tudok vitatkozni azokkal a gazdasági érvekkel, amik az árnövekedésről szólnak, ezek biztos, hogy tények” – fejtegette a polgármester.

Megjegyezte, látja azt is, ahogy „kínlódik” a megye két, román nyelvű napilapja is, melyek közül szerinte az egyik háromszáz, a másik ezer példányban jelenik meg. Úgy vélte, ezek annak ellenére is kínlódnak, hogy „más célt szolgálnak”, ezért nem csoda, hogy a Szatmári Friss Újság nem volt fenntartható annak ellenére sem, hogy a legutolsó periódusban is négyezer példányban kelt el.

„A másik érv pedig az – nem tudom megítélni, hogy menyire reális, gondolom, a döntésnél ezt is figyelembe vették –, hogy nagyon nagymértékben mozdultak el az olvasók az online irányába. Ezt Lóritól kéne megkérdezni, nekem azt mondta, hogy az idősek is ugyanúgy facebookoznak, nézik a hírportálokat. Nekem biztos hiányozni fog, pedig kaptam tőlük hideget-meleget. Közel állt hozzám ez a sajtótermék. Nagyon úgy tűnt, hogy a döntést jól, és többször meghányták-vetették, száraz, logikus gazdasági és szakmai érvekkel jöttek, amikkel én nem tudok vitatkozni, nem foglalkozom mostanában ilyen dolgokkal. Bízom abban, hogy Lóri nem azért vágott bele 2-3 éve, hogy lakatot tegyen rá” – tette hozzá Kereskényi.

Előtérben Turos Lóránd, RMDSZ-es szenátor, a lap tulajdonosa. Mellette Pataki Csaba és Kereskényi Gábor – Fotó: Czinzel László / Partiumi Magyar Napok
Előtérben Turos Lóránd, RMDSZ-es szenátor, a lap tulajdonosa. Mellette Pataki Csaba és Kereskényi Gábor – Fotó: Czinzel László / Partiumi Magyar Napok

Felvetettük, hogy a kisebbségi kultúra, sajtó számára aránylag kicsi a piac, épp ezért gazdasági szempontból nagyon nehezen tudnak megállni a magyar lapok kizárólag a saját lábukon. Ezt még a román kormány is belátja, ezért évente felajánl egy körülbelül 5 millió eurós támogatást a magyar kultúrát megtartani hivatott kezdeményezésekre. Ezzel kapcsolatban elmondta: a kisebbségi támogatás „egy országos téma, amiben nem hivatott nyilatkozni”. Hozzátette: úgy gondolja, ez a kérdés is körül lett járva a döntés meghozatala előtt.

Kérdésünkre, hogy esetleg a városi önkormányzat vagy a szatmárnémeti RMDSZ-szervezet nem tudott volna-e segíteni, elmondta: a törvény kötelezővé teszi, hogy bizonyos dolgokat az önkormányzatnak meg kell hirdetnie a sajtóban. „Én ettől soha nem ódzkodtam, a magyar és a román sajtó is megkapta, amit lehetett” – magyarázta, hozzátéve, hogy a városi RMDSZ-szervezetnek nincs lehetősége ilyesfajta segítséget nyújtani, főleg, hogy „olyan összegekről beszéltek, ami nagyon nagy”.

„Az is kérdés számomra, hogy hogyan állnak majd át az online-ra, mert az nem ugyanaz a műfaj. Sokszor mondtam nekik, hogy nagyon gyenge az internetes verziója az újságnak.

Erre az volt az úgymond szakmai érvük, hogy direkt nem akarják előtérbe állítani az online újságot, mert ha ott minden real time követhető lenne, a másnapi újságot a kutya sem venné meg. Ez egy vicc, elavult az internetes verziójuk, nem tudom, hogy fognak átkalibrálódni” – osztotta meg kétségeit a polgármester.

„Van egy társadalmi vonatkozása is ennek a kérdésnek, én mindenkit személyesen ismerek a Friss Újságnál, a mai világban nem örülök annak, hogy embereknek veszélybe kerül a megélhetése” – tette hozzá.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!