Közel 4 ezer iskolaépület nem rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel

2022. augusztus 30. – 10:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában jelenleg csaknem 4000 iskolaépület működik tűzvédelmi engedély nélkül – jelentette be Lucian Bode belügyminiszter egy, a tanévkezdés előtti tartott ülésen, közölte a G4media.

„Eddig 17872 iskola helyzetét vizsgáltuk ki. Komoly problémát jelent az iskolaépületek tűzbiztossága: a 25606 épület közül csak 17117 felel meg a tűzvédelmi előírásoknak, 4706 esetében bocsátottunk ki tűzvédelmi engedélyt, viszont 3783 épület továbbra is engedély nélkül működik. 862 esetben folyamatban van az engedélyeztetés” – számolt be a miniszter.

Nemcsak tűzvédelmi, hanem az alapvető higiéniai körülmények biztosítása tekintetében is hadilábon áll a hazai oktatási infrastruktúra. Nicolae Ciucă miniszterelnök a prefektusokkal és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok vezetőivel tartott távértekezletén arra hívta fel a figyelmet, hogy országszerte még mindig léteznek olyan iskolák, amelyek esetében a mellékhelyiség az iskolaudvaron található. Rámutattott, a probléma megoldható, csak akarat kell hozzá, és megfelelő együttműködés az érintett helyi önkormányzatok vezetőivel. Tudomása szerint létezik egy terv, amely szerint 2024 vagy 2025 végéig minden iskola rendelkezni fog benti, vízöblítéses mosdóval.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!