Nyílt levélben kérik a kolozsvári civilek a Hója erdő és a környező legelők védett területté nyilvánítását

2022. augusztus 29. – 17:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kolozsvári civilek nyílt levelet írtak Emil Boc polgármesternek, amelyben arra kérik, védje meg a város lakóinak érdekeit egy maroknyi, gyors meggazdagodásban érdekelt ingatlanfejlesztő érdekeivel szemben, és nyilváníttassa védetté a Hója erdőt illetve a környező legelőket.

Ugyanakkor arra is felszólítják az elöljárót, hogy különítse el a helyszín biodiverzitását felmérő tanulmány elkészítésére a fél évvel ezelőtt megígért 100 ezer lejt, mert szerintük ez a tanulmány mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a területet távlatilag is megvédhessék a kaotikus ingatlan- és infrastrukturális fejlesztésektől. Megjegyzik, a polgármester másfél évvel ezelőtt a civilszervezetek és a városi tanácsosok javaslatára ígéretet tett arra is, hogy a város költségvetéséből elkülönít egy összeget az erdő konzerválására. Az aláírók arra emlékeztetik az elöljárót, hogy egyelőre sem a 2021-ben, sem pedig az idén tett ígéretét nem tartotta be.

A nyílt levél kezdeményezői abban reménykednek, hogy nemcsak a pénzt különítik el, hanem a polgármester az egyetemek, a civil szféra és a közigazgatás keretében dolgozók szakértelmére egyaránt támaszkodva keres megoldást a több mint 1000 hektáros erdő városmenti zöldövezetté alakítására. Az aláírók között Adrian Dohotaru civil aktivista, Hartel Tibor, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Környezettudomány és Környezetmérnöki Karának oktatója, Radu Mititeanu, a Cicloturism Napoca elnöke és Marius Moga építész, a Someș Delivery koordinátora is szerepel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!