Nyílt levélben kérik a kolozsvári civilek a Hója erdő és a környező legelők védett területté nyilvánítását

2022. augusztus 29. – 17:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kolozsvári civilek nyílt levelet írtak Emil Boc polgármesternek, amelyben arra kérik, védje meg a város lakóinak érdekeit egy maroknyi, gyors meggazdagodásban érdekelt ingatlanfejlesztő érdekeivel szemben, és nyilváníttassa védetté a Hója erdőt illetve a környező legelőket.

Ugyanakkor arra is felszólítják az elöljárót, hogy különítse el a helyszín biodiverzitását felmérő tanulmány elkészítésére a fél évvel ezelőtt megígért 100 ezer lejt, mert szerintük ez a tanulmány mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a területet távlatilag is megvédhessék a kaotikus ingatlan- és infrastrukturális fejlesztésektől. Megjegyzik, a polgármester másfél évvel ezelőtt a civilszervezetek és a városi tanácsosok javaslatára ígéretet tett arra is, hogy a város költségvetéséből elkülönít egy összeget az erdő konzerválására. Az aláírók arra emlékeztetik az elöljárót, hogy egyelőre sem a 2021-ben, sem pedig az idén tett ígéretét nem tartotta be.

A nyílt levél kezdeményezői abban reménykednek, hogy nemcsak a pénzt különítik el, hanem a polgármester az egyetemek, a civil szféra és a közigazgatás keretében dolgozók szakértelmére egyaránt támaszkodva keres megoldást a több mint 1000 hektáros erdő városmenti zöldövezetté alakítására. Az aláírók között Adrian Dohotaru civil aktivista, Hartel Tibor, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Környezettudomány és Környezetmérnöki Karának oktatója, Radu Mititeanu, a Cicloturism Napoca elnöke és Marius Moga építész, a Someș Delivery koordinátora is szerepel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!