Életmentő készülékeket helyeznek el forgalmas közterületeken országszerte

2022. augusztus 28. – 10:26

Másolás

Vágólapra másolva

Hamarosan indul az Elsősegélypont. Légy életmentő! elnevezésű országos program, amelynek keretében 300 defibrillátort helyeznek el forgalmas közterületeken – jelentette be szombaton Marosvásárhelyen Raed Arafat belügyi államtitkár.

Az Agerpres beszámolója szerint a katasztrófavédelmi főosztály vezetője emlékeztetett arra, hogy a program beindítását korábbra tervezték, de közbeszólt a világjárvány. Most azonban elkezdik a defibrillátorok elhelyezését különböző városok közterületein, ahol az emberek egy diszpécser irányításával használhatják ezeket az orvosi eszközöket.

A program keretében összesen 300 mobil elsősegélynyújtási készüléket helyeznek el forgalmas közterületeken. A többfunkciós készülékhez hozzátartozik egy automata defibrillátor, egy pulzoximéter a vér oxigéntelítettségének és a pulzusnak a mérésére, egy EKG-készülék és egy oxigént biztosító készülék.

Amikor a készüléket elmozdítják eredeti helyéről, a hozzá kötött IT-rendszer automatikusan hívja a 112-es sürgősségi hívószámot, így jelezve, hogy valaki használja azt, és sürgősségi beavatkozásra van szükség. Szintén a betáplált IT-rendszeren keresztül a készüléket használó személlyel kapcsolatba léphet egy mentőorvos, aki irányíthatja az életmentést.

A készüléket bármely, minimális szakképzésben részesült személy képes használni, de a felszerelés vagy a diszpécserszolgálat által szolgáltatott iránymutatás alapján azok is, akik egyáltalán nem estek át képzésen

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!