Változtat a szociális segélyek rendszerén a kormány: megvonják attól, aki nem próbál munkahelyet keresni magának

2022. augusztus 27. – 12:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány jóváhagyta a minimális integrációs jövedelemről szóló sürgősségi rendeletet, amely „új jövőképet” nyújt a romániai szociális védelmi rendszernek – jelentette be pénteken a munkaügyi miniszter.

Marius Budăi a kabinet ülése után tartott sajtótájékoztatóján számolt be erről, rámutatva, hogy ez az országos helyreállítási terv (PNRR) egyik követelménye, amely révén fel akarják számolni a szegénységet Romániában, és meg akarják előzni a társadalmi kirekesztetettséget, tudósít az Agerpres.

Elmondta, eddig három állami szociális segély létezett: a minimális alapjövedelem, a gyermekes családoknak nyújtott támogatás és a fűtési támogatás. Ez utóbbi átkerült egy másik törvény hatása alá, így az új rendeletbe a másik két juttatást emelték be.

Az új rendelkezések szerint, amikor egy család kérelmezi a minimális integrációs jövedelmet, a családban lévő munkaképes személyek automatikusan bekerülnek a munkaerő-elhelyezési ügynökségek nyilvántartásába, és miután segélyezési kérésüket jóváhagyták, kötelesek elmenni az ügynökségekhez, ahol munkahelyet keresnek nekik, szükség esetén tanácsadásban, szakképzésben vagy átképzésben részesítik őket – magyarázta a miniszter.

Marius Budăi szerint gyakorlatilag visszatérnek ahhoz az elképzeléshez, hogy „a munkaképesek számára a legjobb szociális védelem a munkahely megléte”.

A munkaügyi miniszter szerint ezzel egyidejűleg az önkormányzati szociális védelmi egységek arra nézve is kidolgoznak egy tervet, hogy az illető családok gyermekeinek biztosítsák a kötelező oktatáshoz való hozzáférést, és megakadályozzák a lemorzsolódásukat.

„A minimális integrációs jövedelem megváltoztatja a felfogást a szociális segélyt illetően, a munkához és természetesen az oktatáshoz való hozzáférés ösztönzésére törekszünk” – szögezte le Budăi.

Elmagyarázta azt is, hogy ha az illető munkaképes személy nem jelentkezik a segély jóváhagyását követően a munkaügyi hivatalnál, ahol regisztrálták, akkor felfüggesztik a szociális támogatás folyósítását mindaddig, amíg nem megy el a hivatalhoz. Ha ezt egyáltalán nem teszi meg, elesik a juttatástól. A miniszter szerint 165 ezer személy részesül jelenleg minimális alapjövedelemben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!