Tízből három romániai gondolja azt, hogy az ukrajnai háború jogos lehet

2022. augusztus 25. – 10:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tízből hat román állampolgár még mindig figyelemmel kíséri az ukrajnai fejleményeket, hat hónappal a szomszédos országban kitört háború után is – derül ki az IRES felmérésének szerdán közzétett adataiból, amiket az Agerpres is idéz.

A közvélemény-kutatás szerint a háború fejleményeit követő romániaiak aránya márciushoz képest közel 20 százalékponttal, februárhoz képest pedig 12 százalékponttal csökkent.

Az ukrajnai eseményeket figyelemmel kísérő személyek több mint negyede (28 százaléka) naponta többször tájékozódik a fejleményekről, legfeljebb naponta egyszer 33 százalékuk, hetente 2-3 alkalommal 24 százalékuk, hetente egyszer 12 százalékuk. Mintegy 80 százalékuk említette információforrásként a hazai tévécsatornákat és a honlapjukat, 10 százalékuk elsősorban a külföldi tévéadókon követi az ukrajnai híreket. A közösségi oldalakról a válaszadók 27 százaléka tájékozódik.

A megkérdezettek romániaiak 21 százaléka a baráti köréből, 18 százaléka a családtagjaitól szerzi az információkat az ukrajnai eseményekről. Egynegyedük azt állítja, hogy nem követi a háború fejleményeit.

Ugyanakkor míg a románok 65 százaléka szerint az Ukrajna elleni orosz támadás igazolhatatlan, addig 31 százalékuk ennek ellenkezőjét gondolja.

Az Oroszország által az inváziója igazolására felhozott „nácizmus elleni harc” érvvel kapcsolatban 10 romániai személyből 7 teljességgel indokolatlannak látja ezt az érvelést, míg 10-ből egy jogosnak tartja, és 14% gondolja azt, hogy ez valamennyire indokolt lehet.

Majdnem minden harmadik megkérdezettben (30 százalék) félelmet ébreszt a szomszédos országban zajló fegyveres konfliktus. A megkérdezettek 13 százaléka aggodalmat és a szorongást, 8 százaléka szomorúságot, 14 százaléka együttérzést, szánalmat vagy a szolidaritást társít az ukrajnai háborúhoz.

A háború első napjaihoz képest kissé csökkent a lakosság félelme attól, hogy a konfliktus átterjed Romániára. A februári IRES-felmérés válaszadóinak 70 százaléka tartott Románia orosz megszállásától. Augusztusban még mindig 61 százalék osztotta ezt a félelmet. A megkérdezettek közel egynegyede (23 százalék) úgy véli, hogy ez meg fog történni – derül ki a felmérésből.

A közvélemény-kutatás szerint a romániak továbbra is bíznak abban, hogy a NATO képes lesz megvédeni a keleti szárny tagországait egy orosz támadással szemben, a válaszadók háromnegyede (75 százaléka) bízik az észak-atlanti katonai szervezetben. Minden ötödik romániai azonban ennek ellenkezőjét gondolja.

Hat hónappal a háború kezdete után a romániaiak közel fele (47 százaléka) úgy véli, hogy az ukrajnai katonai konfliktus még egy évig tart, míg 17 százalék szerint legalább 5 évig fog tartani. Optimistább a válaszadók több mint negyede (29 százaléka), akik még mindig úgy vélik, hogy a háborúnak az év végére vége lesz.

Az IRES kérdőíves felmérése augusztus 17-23. között készült 1155 fős mintán, 2,9 százalékos hibahatárral.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!