Feljelentést tett a DIICOT-nál a Declic közösség Nicolae Ciucă plágiumügyében

2022. augusztus 25. – 15:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Feljelentést tett csütörtökön a Declic közösség a terrorizmus és szervezett bűnözés elleni ügyészségen (DIICOT) a miniszterelnök plágiumügyében, számolt be az Agerpres.

A civil szervezet azt kéri a vádhatóságtól, vizsgálja ki, milyen körülmények között törölte a bíróság a Nicolae Ciucă doktori disszertációjának elemzésére irányuló, korábban befogadott beadványokat.

A Declic csütörtöki közleménye szerint felmerül az informatikai bűncselekmény gyanúja, mert sajtóinformációk szerint ismeretlen tettesek beavatkoztak a bukaresti táblabíróság véletlenszerű ügyelosztási rendszerébe úgy, hogy a miniszterelnök elleni plágiumvádak dossziéja egy előre kiszemelt bíróhoz kerüljön.

A G4media korábbi beszámolója szerint az ügyek véletlenszerű szétosztására használt szoftver „meghekkelésével” a Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) közel álló Marius Iosifhoz került az ügy. A bíró törölte a Nicolae Ciucă doktori disszertációjának vizsgálatára irányuló beadványokat, majd néhány nappal később a nyugdíjazását kérte – idézte a portál cikkét a Declic közleménye.

„Botrányosnak tartjuk, hogy egy miniszterelnök elmenekülhet az igazságszolgáltatás elől (...). A dosszié nyilvántartásba vétele körüli furcsaságok és a bíró hirtelen nyugdíjba vonulása a Nicolae Ciucă javára hozott döntés után egyaránt szemet szúrnak. Mindig is a független igazságszolgáltatás mellett kampányoltunk. Azt akarjuk, hogy a polgárok megtudják az igazságot, és ezt csak egy büntetőeljárás során lehet megállapítani” – nyilatkozta a Declic képviselője, Ana Racheleanu.

Az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanácshoz (CNATDCU) három beadvány is érkezett arról, hogy a testület vizsgálja meg Nicolae Ciucă doktori disszertációját. Ennek előzményeként Emilia Şercan újságíró feltárta, hogy a miniszterelnök 138 oldalas dolgozatából 42 oldal plágium. A kormányfő beperelte a CNATDCU-t, és felkérte a bukaresti táblabíróságot, hogy törölje a három beadványt.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!