Az év végéig kormányátalakítást szeretne Ciolacu

2022. augusztus 24. – 10:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az év végéig véghez kellene vinni a kormányátalakítást – véli a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, írja az Agerpres.

Marcel Ciolacu az Antena 3 televíziónak nyilatkozva rámutatott, alakulata, valamint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a miniszterelnök is követi a kormány tagjainak tevékenységét, és ő úgy véli, hogy szükség lenne kormányátalakításra, amelyet az év végéig végre kellene hajtani. A témáról a pártban és a koalícióban is egyeztetni fognak, az esetleges minisztercserére azonban a kormányfőnek kell javaslatot tennie, ő nem fogja kérni egyik vagy másik tárcavezető leváltását – szögezte le.

Megkérdezték tőle, hogy a PSD szorgalmazza-e az energiaügyi miniszter leváltását. Ciolacu azt válaszolta „nincs senkinek baja Virgil Popescu személyével”, de úgy vélik, hogy „a lehető legrosszabbkor” liberalizálták az energiapiacot.

A szociáldemokrata pártelnök elmondta még, hogy 2023-ban kétségkívül sor kerül majd a koalíciós megállapodásban is rögzített kormányfőváltásra, és ha párttársai úgy döntenek, hogy ő a megfelelő személy a tisztség betöltésére, vállalni fogja a megbízatást. Hozzátette, már dolgoznak egy szociális és gazdasági intézkedéseket tartalmazó programon, amelyet a koalíció elé fognak terjeszteni.

Ciolacut a 2024-ben esedékes államfőválasztásról is kérdezték. Ennek kapcsán azt mondta, meggyőződése, hogy pártja ezúttal nem fogja elveszíteni a választásokat, ahogyan az az elmúlt négy alkalommal történt. Hozzátette, szakítanak azzal a hagyománnyal, hogy a pártelnököt indítsák az államfőválasztáson, módosítják az alapszabályt, és a jelölt személyéről széles körű belső választáson döntenek majd, amelyen párton kívüli személyek is indulhatnak.

Frissítés: Nicolae Ciucă kormányfő szerint viszont nem időszerű most a kormányátalakításról beszélni. Ezt a miniszterelnök azzal indokolta, hogy a kormány most a téli időszakra való felkészülésre összpontosít. Emlékeztett ugyanakkor arra, hogy a kormányátalakítás az ő kizárólagos hatásköre, és ha szükségét látja, tárgyalni fog róla a koalíciós pártok vezetőivel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!