Az USR bizalmatlansági indítványt készül benyújtani az energiaügyi miniszter ellen

2022. augusztus 23. – 15:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a parlamenti ülésszak első napján egyszerű indítványt fog benyújtani Virgil Popescu energiaügyi miniszter ellen – jelentette be kedden Cătălin Drulă, a párt elnöke.

„Miután három évig a miniszter csak karosszékében ülő nézőként viselkedett, a románok most hatalmas energiaszámlákat fizetnek, és napról napra szegényebbek lesznek. Miközben Nyugat-Európa olyan intézkedéseket fogadott el, amelyekhez hasonlókat az USR Romániában is javasolt, Virgil Popescu rendkívül nehéz tél felé vezeti Romániát. A Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt által hozott intézkedések 30 milliárd lejjel adósították el Romániát, és ezt gyermekeinknek és unokáinknak kell majd kifizetniük” – írta Facebook-bejegyzésben az USR elnöke.

Véleménye szerint Virgil Popescu „hozzá nem értése egyértelmű”, és a PSD is épp annyira felelős az energiaválságért, mert mindeddig „védőpajzsot tartottak” a miniszterük elé, megmentették az USR ellene benyújtott két korábbi indítványakor.

„Eljött az ideje (a 13. órában), hogy a PSD mutasson némi felelősséget az általa kormányzott országért. Virgil Popescut sürgősen meneszteni kell, ha át akarjuk vészelni a telet” – szögezte le Drulă.

Ugyanakkor hétfőn az USR azt is bejelentette, hogy ismét benyújtja az energia áfájának csökkentéséről szóló törvénytervezetet is. Erről Ionuţ Moşteanu számolt be hétfőn Facebook-bejegyzésben. Az USR szóvivője szemrehányást tesz a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőinek, amiért az energiaár-kompenzációról és -korlátozásról szóló rendeletet a költségvetési terhek kiszámítása nélkül fogadták el, és most egymást „támadják”.

„A PSD Virgil Popescut, a PNL-t támadja. A PNL a PSD által vezetett ANRE-t támadja. Az inkompetensek egymást támadják. Mi történt? Ciucă és Ciolacu, Virgil Popescu és Adrian Câciu minden figyelmeztetés ellenére kiadták a kompenzációs és energiaár-korlátozási rendeletet. Olyan rendeletet, amelynek nem számították ki a költségvetési hatását. Most jöttek rá, hogy nincs pénzük arra, hogy kifizessék a beszállítókkal szembeni tartozásaikat. Olyan káoszt teremtettek az energiapiacon, amilyenre még nem volt példa egy európai országban. Putyin irigykedne arra, amit a mi inkompetenseink elértek”

– írta Moşteanu Facebook-bejegyzésében.

Az USR politikusa felkérte Marcel Ciolacu szociáldemokrata és Nicolae Ciucă liberális elnököt, hogy hagyjanak fel a „kicsinyes politikai imázsjátékokkal”, és fogadják el az USR által még tavaly októberben javasolt intézkedéseket. Moşteanu rámutat, hogy Németország hasonló intézkedést fogadott el.

Cristina Prună USR-s képviselő, az alsóház ipari bizottságának alelnöke pedig azt állította, hogy a rendelettel „egy olyan rendszert hoztak létre, amely mesterséges áremelkedéshez vezet az energiapiacon”, mivel a beszállítók bármilyen áron vásárolhatnak, az állam pedig kiegyenlíti a megszabott árplafon és a felvásárlási ár közötti különbséget.

A liberális energiaügyi minisztert napok óta közvetlen vagy burkolt bírálatok érték a PNL koalíciós partnere, a PSD részéről is. Mihai Weber PSD-s képvislő kedden „inkompetensnek” nevezte a minisztert, Marcel Ciolacu, a PSD elnöke pedig hétfőn felszólította Popescut, hogy javasoljon egy új megoldást a magas energiaszámlák miatti krízis megoldására.

(Agerpres)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!