Augusztus 23-án sztrájkolni készül a TAROM munkaközössége, ha nem sikerül kiegyezni a bérköveteléseikről

2022. augusztus 19. – 14:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Figyelmeztető sztrájkot tartott csütörtökön a TAROM szakszervezete, mert nem sikerült megegyezni az állami légitársaság vezetőségével az új kollektív munkaszerződésekről – tájékoztat az Agerpres.

A szakszervezet terve szerint a társaság egyetlen gépe sem fog felszállni augusztus 23-tól 4 és 7 óra között, ha követeléseiket nem teljesíti a vállalat vezetősége.

A szakszervezet emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi kollektív munkaszerződés augusztus 23-án lejár. Az új szerződésről szóló tárgyalások június 23-án kezdődtek el a TAROM vezetőségével, a társaság pedig nem hajlandó teljesíteni az alkalmazottak bérköveteléseit, csupán azt a kérésüket fogadta el, hogy a jelenlegi 10 lejes helyett 30 lej értékű étkezési utalványt kapjanak.

Az állami vállalat vezetősége legutóbb augusztus 16-án tett egy ajánlatot a szakszervezetnek, de a javasolt béremelések a 15 százalékos inflációt sem fedezik. Ha augusztus 23-ig nem születik egyezség a kollektív munkaszerződésről, akkor a szakszervezet fenntartja magának azt a jogot, hogy általános munkabeszüntetést kezdeményezzen.