A román hadsereg Brassó megyében hadgyakorlatozott az amerikaiak rettegett rakétarendszerével

2022. augusztus 11. – 15:32

Másolás

Vágólapra másolva

A Brassó megyei Nagysink (Cincu) mellett hadgyakorlatozott augusztus első hetében a 81. zászlóalj. A Honvédelmi minisztérium a Facebookon tett közzé képeket arról, ahogy a katonák a HIMARS-rakétarendszert használják.

A HIMARS-rakétarendszert Románia a NATO tagországok közül először, 2018-ban vásárolta az Amerikai Egyesült Államoktól másfél milliárd dollár értékben. A technológia még az ukrán-orosz háború kirobbanása előtt, 2021-ben érkezett az országba, a hadsereg pedig legelőször 2022. júniusában gyakorlatozott vele a Konstanca megyei Capu Midia-i bázison.

A szerződés értelmében az amerikaiak összesen három rakétarendszert adtak a román hadsereg szolgálatára, a „csomagba” pedig a lőszerektől kezdve a vezérlőegységeken át még a személyzeti kiképzés is beletartozik.

A HIMARS-rakétarendszerek az orosz-ukrán háború alatt kulcsfontosságú szerepet kaptak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a 70-80 kilométer távolságra is pontos találatra képes fegyvereknek köszönhető, hogy lelassult az orosz előrenyomulás. Több elemző cikket lehet olvasni arról, hogy az orosz hadsereggel szemben a ezek a távolsági kilövőegységek igen hatékonynak bizonyultak.

Az USA korábban 16 HIMARS-rendszert adott át Ukrajnának, többet közülük az oroszok meg is semmisítettek, de augusztus elején még további négyet szállítottak le. Pár hete ugyanakkor további 25-30 HIMARS-rakétarendszer leszállításáról született megállapodás az Egyesült Államok és Ukrajna között.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!