A román hadsereg Brassó megyében hadgyakorlatozott az amerikaiak rettegett rakétarendszerével

2022. augusztus 11. – 14:32

Másolás

Vágólapra másolva

A Brassó megyei Nagysink (Cincu) mellett hadgyakorlatozott augusztus első hetében a 81. zászlóalj. A Honvédelmi minisztérium a Facebookon tett közzé képeket arról, ahogy a katonák a HIMARS-rakétarendszert használják.

A HIMARS-rakétarendszert Románia a NATO tagországok közül először, 2018-ban vásárolta az Amerikai Egyesült Államoktól másfél milliárd dollár értékben. A technológia még az ukrán-orosz háború kirobbanása előtt, 2021-ben érkezett az országba, a hadsereg pedig legelőször 2022. júniusában gyakorlatozott vele a Konstanca megyei Capu Midia-i bázison.

A szerződés értelmében az amerikaiak összesen három rakétarendszert adtak a román hadsereg szolgálatára, a „csomagba” pedig a lőszerektől kezdve a vezérlőegységeken át még a személyzeti kiképzés is beletartozik.

A HIMARS-rakétarendszerek az orosz-ukrán háború alatt kulcsfontosságú szerepet kaptak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a 70-80 kilométer távolságra is pontos találatra képes fegyvereknek köszönhető, hogy lelassult az orosz előrenyomulás. Több elemző cikket lehet olvasni arról, hogy az orosz hadsereggel szemben a ezek a távolsági kilövőegységek igen hatékonynak bizonyultak.

Az USA korábban 16 HIMARS-rendszert adott át Ukrajnának, többet közülük az oroszok meg is semmisítettek, de augusztus elején még további négyet szállítottak le. Pár hete ugyanakkor további 25-30 HIMARS-rakétarendszer leszállításáról született megállapodás az Egyesült Államok és Ukrajna között.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!