Hivatalos látogatást tesz pénteken Bukarestben Maia Sandu, a Moldovai Köztársaság elnöke

2022. július 29. – 10:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Moldovai Köztársaság elnöke, Maia Sandu hivatalos látogatást tesz pénteken Romániában Klaus Iohannis államfő meghívására, aki a Cotroceni-palotában fogadja hivatali kollégáját, írja az Agerpres az Államelnöki Hivatal tájékoztatására hivatkozva.

A hivatal szerint ez lesz az első közvetlen kétoldalú találkozó a két államfő között azóta, hogy az Európai Tanács június 23-24-i ülésén történelmi jelentőségű döntés született arról, hogy a Moldovai Köztársaság megkapja az uniós tagjelölti státuszt.

A találkozón Klaus Iohannis elnök megerősíti, hogy Románia határozottan támogatja a Moldovai Köztársaság reformfolyamatának előrehaladását, amely szükséges az Európai Bizottság június 17-i véleményében meghatározott célok eléréséhez – tájékoztat közleményében a hivatal.

Megvitatásra kerülnek az orosz-ukrán háború előidézte regionális fejlemények, illetve a Moldovai Köztársaságra gyakorolt negatív hatások ellensúlyozásának lehetőségei.

„Klaus Iohannis elnök ki fogja emelni a többrétegű támogatást, amelyet Románia nyújt a Moldovai Köztársaságnak, többek között a válsághelyzetek kezelésének terén, és megvitatják a segítségnyújtás diverzifikálásának konkrét módjait” – olvasható a dokumentumban.

A két elnök a kétoldalú együttműködés napirendjén szereplő nagy jelentőségű kérdésekkel is foglalkozik majd, mint például a Moldovai Köztársaság energiabiztonsága és a kulcsfontosságú területeken folytatott együttműködés.

Bukaresti látogatása keretében Maia Sandu a képviselőház elnökével, Marcel Ciolacuval és a szenátus ügyvivő elnökével, Alina Gorghiuval is találkozik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!