Ötödik napja dolgoznak a bozóttűz oltásán Gyergyóvárhegy környékén a tűzoltók

2022. július 27. – 12:30

Másolás

Vágólapra másolva

A Hargita megyei katonai tűzoltók már ötödik napja dolgoznak a vegetációtűz oltásán Gyergyóvárhegy község közelében, ahol vasárnap tíz hektárnyi területen terjedtek szét a lángok.

A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője, Alina Ciobotariu arról tájékoztatta szerdán az Agerprest, hogy a tűz terjedésének veszélye megszűnt, az érintett területet, azaz tíz hektár száraz növényzetet, tuskókat, fatörmeléket körülhatárolták. Az akció azonban folytatódik mindaddig, amíg minden gócot el nem oltanak, mivel a szél és a magas hőmérséklet miatt ismét meggyulladhat a fatörmelék.

A szerdára virradó éjszaka a maroshévízi erdészeti hivatal alkalmazottai megfigyelés alatt tartották a területet, szerda reggel pedig a maroshévízi tűzoltók ismét kiszálltak a helyszínre, ahol most már lapátokkal és kis hordozható víztartályokkal dolgoznak.

A vizet a gyergyóvárhegyi polgármesteri hivatal által rendelkezésre bocsátott 1000 literes víztározóból hordják, amely mintegy 800 méterre található a tűzgócoktól – mondta még a szóvivő az Agerpresnek.

A környéken július 23-án ütött ki a tűz egy hektárnyi területen, amit eloltottak, de vasárnap újabb tűz keletkezett, amely már tíz hektárra terjedt ki, és fennállt a veszély, hogy átterjed a közeli nagy erdőre.

Vasárnap és hétfőn tűzoltók és erdészeti munkások tucatjai igyekeztek megfékezni a lángok átterjedését a közeli erdőre és lucfenyő-ültetvényre.

Nem csak Gyergyóvárhegy területén volt tűz a napokban, július 25-én, hétfőn Gyergyószárhegyen is tűz ütött ki, ami mintegy 1 hektárnyi száraz növényzet, illetve 1 hektárnyi erdőt érintett. A Hargita megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint több mint 50 katonai és önkéntes tűzoltó mozgósításával sikerült megfékezni a tűz továbbterjedését. Az oltást a rendelkezésre álló víz korlátozottsága és a terepviszonyok is nehezítettek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!