Ötödik napja dolgoznak a bozóttűz oltásán Gyergyóvárhegy környékén a tűzoltók

2022. július 27. – 12:30

Másolás

Vágólapra másolva

A Hargita megyei katonai tűzoltók már ötödik napja dolgoznak a vegetációtűz oltásán Gyergyóvárhegy község közelében, ahol vasárnap tíz hektárnyi területen terjedtek szét a lángok.

A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője, Alina Ciobotariu arról tájékoztatta szerdán az Agerprest, hogy a tűz terjedésének veszélye megszűnt, az érintett területet, azaz tíz hektár száraz növényzetet, tuskókat, fatörmeléket körülhatárolták. Az akció azonban folytatódik mindaddig, amíg minden gócot el nem oltanak, mivel a szél és a magas hőmérséklet miatt ismét meggyulladhat a fatörmelék.

A szerdára virradó éjszaka a maroshévízi erdészeti hivatal alkalmazottai megfigyelés alatt tartották a területet, szerda reggel pedig a maroshévízi tűzoltók ismét kiszálltak a helyszínre, ahol most már lapátokkal és kis hordozható víztartályokkal dolgoznak.

A vizet a gyergyóvárhegyi polgármesteri hivatal által rendelkezésre bocsátott 1000 literes víztározóból hordják, amely mintegy 800 méterre található a tűzgócoktól – mondta még a szóvivő az Agerpresnek.

A környéken július 23-án ütött ki a tűz egy hektárnyi területen, amit eloltottak, de vasárnap újabb tűz keletkezett, amely már tíz hektárra terjedt ki, és fennállt a veszély, hogy átterjed a közeli nagy erdőre.

Vasárnap és hétfőn tűzoltók és erdészeti munkások tucatjai igyekeztek megfékezni a lángok átterjedését a közeli erdőre és lucfenyő-ültetvényre.

Nem csak Gyergyóvárhegy területén volt tűz a napokban, július 25-én, hétfőn Gyergyószárhegyen is tűz ütött ki, ami mintegy 1 hektárnyi száraz növényzet, illetve 1 hektárnyi erdőt érintett. A Hargita megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint több mint 50 katonai és önkéntes tűzoltó mozgósításával sikerült megfékezni a tűz továbbterjedését. Az oltást a rendelkezésre álló víz korlátozottsága és a terepviszonyok is nehezítettek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!