Hatévi börtönbüntetést kapott az egészségbiztosító pénztár volt vezetője

2022. július 25. – 16:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Korrupció miatt jogerősen hat év leöltendő börtönbüntetésre ítélték hétfőn az állami egészségbiztosító pénztár volt elnökét, Lucian Duţăt.

Az MTI összefoglalója szerint a bukaresti ítélőtábla az ítélet szerint abban találta bűnösnek az 52 éves volt intézményvezetőt, hogy 6,3 millió euró kenőpénzt fogadott el két szoftvercégtől, amelyek az általa vezetett intézménnyel voltak szerződéses viszonyban.

Duţăt első fokon is hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti törvényszék 2020-ban, így az ítélőtábla helybenhagyta az akkori ítéletet. Elrendelte emellett a 6,3 millió euró elkobzását a vádlottól.

Az egészségbiztosító pénztár volt elnöke ellen 2018-ban emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség. Duţă 2010 és 2012 között kenőpénzt kért két szoftvercégtől. Megkövetelte minden szerződéskötéskor, illetve szerződéskiegészítéskor, hogy a megállapodás értékének 10 százalékát ő kapja meg, így jutott a birtokába összesen 6,3 millió euró, egy része készpénz formájában. Az összeg nagyobbik része svájci bankszámlákra és az Antillákon levő offshore-cégekhez került.