Elfogyott az öntözésre használható víz Teleorman, Olt és Dolj megyében

2022. július 25. – 10:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Duna vízszintjének jelentős csökkenése miatt nincs több öntözésre használható víz Teleorman, Olt és Dolj megyében, írja az Agerpres Petre Daea mezőgazdasági miniszter közlése alapján.

Daea a Facebookon számolt be arról, hogy a Dunából táplált öntözőcsatornákban a felhasználhatósági szint alá csappant a víz, és a csatornák kotrása sem oldotta meg a vízhiányt. „Zimniceánál a Duna-árok egy része stranddá változott” – írta a miniszter.

Arról is beszámolt, hogy ahol öntöztek, ott nem esett kár a termésben, de az előállt helyzet azt bizonyítja, hogy sürgetővé vált a romániai öntözési rendszerek felújítása. A szivattyúk kényszerű leállását a rendszerben szükséges munkálatok elvégzésére, az ellátó- és elosztócsatornák szigetelésére lehet kihasználni – írta Daea, ígéretet téve, hogy az általa vezetett minisztérium biztosítani fogja az országos helyreállítási tervben előírt, az öntözési hálózat felújítását célzó munkálatok finanszírozását. „A pénz megvan, ne vesztegessük az időt!” – tette hozzá a miniszter.

Az országos hidrológiai és vízgazdálkodási intézet előrejelzése szerint ezen a héten a Duna vízhozama a korábbi júliusi hónapok átlagának (5350 köbméter/másodperc) egyharmadára csökken (1850 köbméter/másodperc). Az előrejelzés július 30-áig érvényes.