Nézőpont-felmérés: folyamatosan nő Romániában Orbán Viktor népszerűsége

2022. július 22. – 11:45

Nézőpont-felmérés: folyamatosan nő Romániában Orbán Viktor népszerűsége
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Idén már több mint kétszer annyian kedvelik Orbán Viktort Romániában, mint egy évvel korábban – derül ki a budapesti Nézőpont Intézet romániai közvélemény-kutatásából. 2020-hoz képest több mint háromszorosára emelkedett a magyar miniszterelnök népszerűsége.

A magyarországi kormányközeli intézet honlapján közzétett adatok szerint tíz romániai felnőtt lakosból hatan (57 százalék) inkább pozitívan vélekednek a magyar kormányfőről, és mindössze hárman (30 százalék) ítélik meg személyét inkább negatívan. Minden társadalmi csoportban többen vannak azok, akik körében népszerű a magyar miniszterelnök, mint akik körében népszerűtlen.

Az intézet szerint már tavaly érezhető volt a pozitív változás Orbán Viktor romániai megítélésében, 10 százalékponttal többen vélekedtek személyéről pozitívan, mint 2020-ban (17 százalék). Az elmúlt egy évben megduplázódott a magyar kormányfővel szimpatizálók köre: tavaly még a negatívan vélekedők voltak jelentős többségben (65 százalék) a szimpatizánsokkal szemben (27 százalék), azonban az orosz-ukrán háború és annak gazdasági hatásai alatt ez az arány teljesen megfordult.

A Nézőpont Intézet szerint a pozitív fordulat mögött a magyar kormány Romániában is ismert népszerű intézkedéseit – például a benzinárstopot – lehet sejteni, amelyekhez hasonlót a bukaresti kormány nem fogadott el. Számíthat az is, hogy a két ország másképp vélekedik az orosz-ukrán háborúról: Románia segít a nyugati fegyverek szállításában, míg Magyarország nem. A Nézőpont saját mérése szerint a románok fele-fele arányban megosztottak ebben a kérdésben. Nem elhanyagolható az intézet szerint az a tény sem, hogy egyedül Orbán Viktor kiállásának köszönhetően került le Kirill orosz pátriárka az európai uniós szankciós listáról.

A Nézőpont Intézet felmérése május 24. – június 10. között készült Romániában, 1000 fő telefonos megkérdezésével, a mintavételi hiba ± 3,16 százalék.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!