Nézőpont-felmérés: folyamatosan nő Romániában Orbán Viktor népszerűsége

2022. július 22. – 11:45

Nézőpont-felmérés: folyamatosan nő Romániában Orbán Viktor népszerűsége
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Idén már több mint kétszer annyian kedvelik Orbán Viktort Romániában, mint egy évvel korábban – derül ki a budapesti Nézőpont Intézet romániai közvélemény-kutatásából. 2020-hoz képest több mint háromszorosára emelkedett a magyar miniszterelnök népszerűsége.

A magyarországi kormányközeli intézet honlapján közzétett adatok szerint tíz romániai felnőtt lakosból hatan (57 százalék) inkább pozitívan vélekednek a magyar kormányfőről, és mindössze hárman (30 százalék) ítélik meg személyét inkább negatívan. Minden társadalmi csoportban többen vannak azok, akik körében népszerű a magyar miniszterelnök, mint akik körében népszerűtlen.

Az intézet szerint már tavaly érezhető volt a pozitív változás Orbán Viktor romániai megítélésében, 10 százalékponttal többen vélekedtek személyéről pozitívan, mint 2020-ban (17 százalék). Az elmúlt egy évben megduplázódott a magyar kormányfővel szimpatizálók köre: tavaly még a negatívan vélekedők voltak jelentős többségben (65 százalék) a szimpatizánsokkal szemben (27 százalék), azonban az orosz-ukrán háború és annak gazdasági hatásai alatt ez az arány teljesen megfordult.

A Nézőpont Intézet szerint a pozitív fordulat mögött a magyar kormány Romániában is ismert népszerű intézkedéseit – például a benzinárstopot – lehet sejteni, amelyekhez hasonlót a bukaresti kormány nem fogadott el. Számíthat az is, hogy a két ország másképp vélekedik az orosz-ukrán háborúról: Románia segít a nyugati fegyverek szállításában, míg Magyarország nem. A Nézőpont saját mérése szerint a románok fele-fele arányban megosztottak ebben a kérdésben. Nem elhanyagolható az intézet szerint az a tény sem, hogy egyedül Orbán Viktor kiállásának köszönhetően került le Kirill orosz pátriárka az európai uniós szankciós listáról.

A Nézőpont Intézet felmérése május 24. – június 10. között készült Romániában, 1000 fő telefonos megkérdezésével, a mintavételi hiba ± 3,16 százalék.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!