Egy héttel ismét meghosszabbítják a népszámlálást

2022. július 21. – 13:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy héttel ismét meghosszabbítják a népszámlálás személyes lekérdezéses szakaszát, jelentette be csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS). A döntés értelmében július 31-ig tart a lakossági összeírás.

A közlemény szerint a népszámlálás határidejét azokon a településeken hosszabbítják meg, ahol fennáll annak a kockázata, hogy az eredeti határidőig nem sikerül összeírni a becsült állandó lakosságot. Az INS figyelmeztet, hogy ez az utolsó hosszabbítás, a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a népszámlálás július utolsó napjánál is tovább tartson. A számlálás mind a helyi önkormányzatok által megnyitott fix összeírópontokon, mind a számlálóbiztosok által folytatódni fog. Az országban megnyitott több mint 700 összeírópont pontos helyéről itt közül részletes térképet a statisztikai intézet.

Összeírópontok Romániában – Forrás: INS
Összeírópontok Romániában – Forrás: INS

A romániai magyarok megszámlálását segítő Népszámlálás.ro is tájékoztat a hosszabbításról. Közleményükben a kampánykoordinátor, Barna Gergő szociológus arról tájékoztat, hogy az utolsó száz méteren elsősorban arra törekednek, hogy a kritikus helyzetben lévő „magyar” városokban, községekben meggyőzzék a lakosságot a népszámlálásban való részvételre, illetve továbbra is felhívják a lakosság figyelmét a lekérdezés-válaszadásban jelentkező leggyakoribb hibákra, problémákra, illetve azok megoldásaira.

„A legnagyobb probléma, hogy sok városban még mindig több körzet nincs lefedve számlálóbiztossal, vagy a számláló olyan lassan halad, hogy nem tudja végigjárni a szektorát”– idézik a kampánykoordinátort. A Népszámlálás.ro csapata azt kéri, hogy akik még nem válaszoltak a népszámlálási kérdőívre, azok most már ne várják otthon a számlálóbiztost, hanem látogassanak el a legközelebbi települési fix összeírópontba, ahol számlálóbiztos rögzíti az adatokat.

Azoktól pedig, akiket otthonukban keres a számlálóbiztos, azt kérik, fogadják őt bizalommal még akkor is, ha már részt vettek az önkitöltéses szakaszban. Ilyen esetben a kérdezőbiztossal együtt, a dovrec.insse.ro oldalon ellenőrizzék a kitöltött kérdőívek érvényességét. Ha van a sikeres önkitöltésről igazolásuk, akkor nem szükséges újból válaszolni a személyi kérdőívre, azonban megtörténhet, hogy a lakásra és az épületre vonatkozó adatok hiányosak, azokat pótolni kell.

A Népszámlálás.ro csapata arra kéri azokat a személyeket, akik ritkán vagy keveset tartózkodnak otthon, ők az ajtóban vagy a postaládában hagyott kopogtatócédula segítségével vegyék fel a kapcsolatot a számlálóbiztossal, és telefonon tisztázzák a helyzetüket, egyeztessenek találkozót a válaszadás érdekében.

Egy másik gyakran előforduló hibák között említik, hogy sok esetben az internetes önkitöltés alkalmával nem regisztrálták a háztartás minden tagját, jellemzően a kiskorúak maradtak ki. A dovrec.insse.ro oldalon érdemes újból ellenőrizni külön-külön minden családtag személyi számát, hogy senki se maradjon megszámolatlanul, aki az adott háztartásban élt 2021. december 1-jén.

A Népszámlálás.ro csapata mellett az INS is arra kéri az embereket, hogy fogadják a számlálóbiztosokat, vagy jelentkezzenek az összeíró központoknál.

Az Országos Statisztikai Intézet tájékoztatása szerint július 20-ig mintegy 17 millió személyt írtak össze, ez a becsült lakosságszám (19,02 millió) 87,4%-a.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!