Egy héttel ismét meghosszabbítják a népszámlálást

2022. július 21. – 13:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy héttel ismét meghosszabbítják a népszámlálás személyes lekérdezéses szakaszát, jelentette be csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS). A döntés értelmében július 31-ig tart a lakossági összeírás.

A közlemény szerint a népszámlálás határidejét azokon a településeken hosszabbítják meg, ahol fennáll annak a kockázata, hogy az eredeti határidőig nem sikerül összeírni a becsült állandó lakosságot. Az INS figyelmeztet, hogy ez az utolsó hosszabbítás, a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a népszámlálás július utolsó napjánál is tovább tartson. A számlálás mind a helyi önkormányzatok által megnyitott fix összeírópontokon, mind a számlálóbiztosok által folytatódni fog. Az országban megnyitott több mint 700 összeírópont pontos helyéről itt közül részletes térképet a statisztikai intézet.

Összeírópontok Romániában – Forrás: INS
Összeírópontok Romániában – Forrás: INS

A romániai magyarok megszámlálását segítő Népszámlálás.ro is tájékoztat a hosszabbításról. Közleményükben a kampánykoordinátor, Barna Gergő szociológus arról tájékoztat, hogy az utolsó száz méteren elsősorban arra törekednek, hogy a kritikus helyzetben lévő „magyar” városokban, községekben meggyőzzék a lakosságot a népszámlálásban való részvételre, illetve továbbra is felhívják a lakosság figyelmét a lekérdezés-válaszadásban jelentkező leggyakoribb hibákra, problémákra, illetve azok megoldásaira.

„A legnagyobb probléma, hogy sok városban még mindig több körzet nincs lefedve számlálóbiztossal, vagy a számláló olyan lassan halad, hogy nem tudja végigjárni a szektorát”– idézik a kampánykoordinátort. A Népszámlálás.ro csapata azt kéri, hogy akik még nem válaszoltak a népszámlálási kérdőívre, azok most már ne várják otthon a számlálóbiztost, hanem látogassanak el a legközelebbi települési fix összeírópontba, ahol számlálóbiztos rögzíti az adatokat.

Azoktól pedig, akiket otthonukban keres a számlálóbiztos, azt kérik, fogadják őt bizalommal még akkor is, ha már részt vettek az önkitöltéses szakaszban. Ilyen esetben a kérdezőbiztossal együtt, a dovrec.insse.ro oldalon ellenőrizzék a kitöltött kérdőívek érvényességét. Ha van a sikeres önkitöltésről igazolásuk, akkor nem szükséges újból válaszolni a személyi kérdőívre, azonban megtörténhet, hogy a lakásra és az épületre vonatkozó adatok hiányosak, azokat pótolni kell.

A Népszámlálás.ro csapata arra kéri azokat a személyeket, akik ritkán vagy keveset tartózkodnak otthon, ők az ajtóban vagy a postaládában hagyott kopogtatócédula segítségével vegyék fel a kapcsolatot a számlálóbiztossal, és telefonon tisztázzák a helyzetüket, egyeztessenek találkozót a válaszadás érdekében.

Egy másik gyakran előforduló hibák között említik, hogy sok esetben az internetes önkitöltés alkalmával nem regisztrálták a háztartás minden tagját, jellemzően a kiskorúak maradtak ki. A dovrec.insse.ro oldalon érdemes újból ellenőrizni külön-külön minden családtag személyi számát, hogy senki se maradjon megszámolatlanul, aki az adott háztartásban élt 2021. december 1-jén.

A Népszámlálás.ro csapata mellett az INS is arra kéri az embereket, hogy fogadják a számlálóbiztosokat, vagy jelentkezzenek az összeíró központoknál.

Az Országos Statisztikai Intézet tájékoztatása szerint július 20-ig mintegy 17 millió személyt írtak össze, ez a becsült lakosságszám (19,02 millió) 87,4%-a.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!