Úgy néz ki, lebontják azt az illegálisan felépített bukaresti toronyházat, aminek a megépítése ellen még XVI. Benedek pápa is tiltakozott

2022. július 21. – 17:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bukarest főpolgármestere, Nicușor Dan szerdán bejelentette, hogy aláírta a Cathedral Plaza toronyház lebontásáról szóló rendeletet. Egy olyan épületről van szó, amelynek építését egy jogerős bírósági döntés csaknem 10 évvel ezelőtt illegálisnak nyilvánította, írja a Digi24 a főpolgármester közösségi médiás bejegyzése alapján.

A székesegyház fölé magasodó toronyépület – Fotó: Nicușor Dan Facebook oldala
A székesegyház fölé magasodó toronyépület – Fotó: Nicușor Dan Facebook oldala

Dan Facebook-posztjában azt írta, hogy egy 2013-as jogerős bírósági határozat alapján a város köteles lebontatni az épületet. „Ezt a kötelezettséget Sorin Oprescu és Gabriela Firea korábbi főpolgármesterek figyelmen kívül hagyták” – szúrt oda bejegyzésében a politikustársainak Dan. A főpolgármester azt is megjegyzi, még néhány adminisztratív lépést kell megtenni, mielőtt a bontási munkálatok ténylegesen elkezdődhetnek.

A bontás költségeit a bukaresti önkormányzat állja, amit majd az épület tulajdonosától kell behajtaniuk.

„Célunk, hogy a terület, amelyen most a Cathedral Pláza áll, harmonikusan illeszkedjen Bukarest városképébe, és ennek érdekében nyitottak vagyunk arra, hogy együttműködjünk mind a tulajdonossal, mind az 1-es szektor önkormányzatával” – írta Bukarest főpolgármestere.

„Ez az elmúlt évtized legbátrabb polgármesteri döntése, amit a romániai nagyvárosokat tönkretevő ingatlanpiaci káosz és klientista érdekek ellen hoztak. Kemény figyelmeztetés minden illegális projektnek, amely azt hiszi, hogy »túl nagy ahhoz, hogy lebontsák«, akár nagyvárosokban, akár védett természeti területeken van” – kommentálta a döntést Mihai Goțiu aktivista, az USR korábbi szenátora, aki szerint ez precedenst jelent minden illegális városrendezési „aberrációval” szemben. Az érvelése szerint ezek eddig egy olyan status quo előnyeit élvezték, amely hallgatólagosan elfogadta, hogy ami megépült, az meg is marad, tekintet nélkül a szakemberek érveire, a törvényekre és a jogerős bírósági döntésekre.

A Wikipedia szerint a 19 emeletes és 75 méter magas toronyházat közvetlenül a római katolikus Szent József-székesegyház mellett építették fel. A projekt elindításától kezdve a római katolikus egyházmegye többször is kritizálta a szomszédjába tervezett toronyház megépítését, mondván az veszélyezteti a műemléktemplomot, majd a kibocsájtott engedélyek törvényességét is kifogásolta. 2006 decemberében XVI. Benedek pápa közleményben felszólalt ellene, az Európai Parlamentben pedig aláírásokat gyűjtöttek az illegális építkezés leállítása érdekében, de tiltakozott a megépítése ellen a Román Akadémia és civilek is. Sőt, az építkezési engedélyt is visszavonták közben. Végül 2011-ben a Suceavai Fellebbviteli Bíróság jogerős ítéletben mondta ki, hogy illegálisan építették fel, és az épületet le kell bontani, de az előző két főpolgármesternek nem nagyon állt szándékában konkrét lépéseket tenni ebben az ügyben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!