Tánczos Barna: Korlátozásokra lesz szükség az ivóvízpazarlás csökkentésére

2022. július 20. – 16:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Korlátozásokat kell bevezetni egyes településeken az ivóvízpazarlás megakadályozására – jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a szerdai kormányülés végén, írja az Agerpres.

Tánczos kifejtette, számos településen a normál fogyasztásra építették ki az ivóvízellátó rendszereket, anélkül, hogy számolnának azzal, hogy a lakosság esetleg más célokra is használja az ivóvizet: öntözésre, ipari célokra, úszómedencék feltöltésére, a kert vagy a gyep öntözésére. 'Különösen ebben az időszakban kell felelősségteljesnek lennünk, és vigyáznunk kell erre az erőforrásra' – jelentette ki a környezetvédelmi miniszter, aki szerint egyes önkormányzatok kénytelenek lesznek intézkedéseket bevezetni, hogy közép- és hosszútávon biztosítva legyen a lakosság ivóvízellátása.

Tánczos kijelentette, nemcsak az úszómedencék ivóvízzel való feltöltése jelent pazarlást ebben az időszakban, hanem a kert ivóvízzel történő locsolása is, 'még akkor is, ha sajnáljuk az elültetett paradicsomokat'.

Hangsúlyozta: az ivóvíz drága, sokszorosan szűrt és kezelt víz, amelyet csak rendeltetésszerűen szabad használni.

Arra is figyelmeztette a lakosságot, hogy a mezőgazdasági területek meggyújtása óriási kockázattal jár, hatalmas tűzvészek keletkezhetnek a tarlóégetésből.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!