Tánczos Barna: Korlátozásokra lesz szükség az ivóvízpazarlás csökkentésére

2022. július 20. – 16:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Korlátozásokat kell bevezetni egyes településeken az ivóvízpazarlás megakadályozására – jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a szerdai kormányülés végén, írja az Agerpres.

Tánczos kifejtette, számos településen a normál fogyasztásra építették ki az ivóvízellátó rendszereket, anélkül, hogy számolnának azzal, hogy a lakosság esetleg más célokra is használja az ivóvizet: öntözésre, ipari célokra, úszómedencék feltöltésére, a kert vagy a gyep öntözésére. 'Különösen ebben az időszakban kell felelősségteljesnek lennünk, és vigyáznunk kell erre az erőforrásra' – jelentette ki a környezetvédelmi miniszter, aki szerint egyes önkormányzatok kénytelenek lesznek intézkedéseket bevezetni, hogy közép- és hosszútávon biztosítva legyen a lakosság ivóvízellátása.

Tánczos kijelentette, nemcsak az úszómedencék ivóvízzel való feltöltése jelent pazarlást ebben az időszakban, hanem a kert ivóvízzel történő locsolása is, 'még akkor is, ha sajnáljuk az elültetett paradicsomokat'.

Hangsúlyozta: az ivóvíz drága, sokszorosan szűrt és kezelt víz, amelyet csak rendeltetésszerűen szabad használni.

Arra is figyelmeztette a lakosságot, hogy a mezőgazdasági területek meggyújtása óriási kockázattal jár, hatalmas tűzvészek keletkezhetnek a tarlóégetésből.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!