A 40 Celsius fok sem lesz ritka a hétvégén, figyelmeztetést adtak ki a meteorológusok

2022. július 20. – 13:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kánikulára figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat, az ország tíz megyéjére adtak ki másodfokú, narancssárga riasztást szerdán a hétvégére. Szatmár, Szilágy, Bihar, Arad, Temes, Krassó-Szörény, Mehedinți, Dolj, Olt és Teleorman megyék területeire vonatkozik a másodfokú riasztás.

A meteorológusok már július 21-től, csütörtöktől hőhullámra figyelmeztetnek az ország nyugati részén, ami a hétvégére, a július 22-24. közötti időszakra már az ország területének a háromnegyedére kiterjed.

Az ország nyugati és délnyugati területein lesz érvényben elsőfokú, sárga figyelmeztetés csütörtökön – Forrás: ANM
Az ország nyugati és délnyugati területein lesz érvényben elsőfokú, sárga figyelmeztetés csütörtökön – Forrás: ANM

Csütörtökön a Bánságban, a Körösök vidékén, Olténiában, Erdély délnyugati részén és Munténiában a nappali hőmérséklet 35-37 fokon tetőz, a hőérzet kellemetlenné válik, a hőmérséklet-páratartalom index pedig meghaladja a kritikus 80-as értéket.

Kovászna és Hargita megyére nincs érvényben figyelmeztetés a hétvégére – Forrás: ANM
Kovászna és Hargita megyére nincs érvényben figyelmeztetés a hétvégére – Forrás: ANM



Pénteken, szombaton és vasárnap a forró levegőtömeg az ország területének nagy részére kiterjed, 35-37 fokos maximumokra kell számítani, és éjjel sem lesz hűvösebb 18-20 foknál. A Bánságban, a Körösök vidékén, Olténia déli részében, Erdély északnyugati részén, Máramaros nyugati részén és Munténia délnyugati részén a koradélutáni órákban a hőmérséklet maximum elérheti a 38-40 Celsius fokot is, pirkadatkor is csak 20-22 fokra hűl le a levegő.

Az Agerpres beszámolója szerint Nicolae Ciucă miniszterelnök válságstáb létrehozását kérte a katasztrófavédelmi főosztálytól, hogy csütörtöktől az kövesse figyelemmel a kánikula hatásait.

Szerdán az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) is összeül, hogy cselekvési tervet dolgozzon ki a hőség várható következményeinek kezelésére. A kormányfő az egészségügyi és a védelmi minisztériumtól is készenlétet kért, hogy szükség esetén azonnal a lakosság segítségére siethessenek.

Nicolae Ciucă kedden tanácskozott az aszály hatásait monitorozó minisztériumközi bizottsággal. Ezt követően azt mondta, minden hazai és európai erőforrást be kell vetni a mezőgazdaság megmentése érdekében. 'Az öntözőrendszerek üzembe helyezése a legfontosabb feladatunk. Az állami tulajdonú vízvezeték-hálózat teljes hálózatát fel kell újítani és ki kell bővíteni. Az aszály sújtotta területeken végrehajtandó intézkedések a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium javaslatain alapulnak majd, és minden szakminisztérium és felelős hatóság hozzá fog járulni az Európa nagy részét már sújtó szárazság hatásai elleni küzdelemhez' – jelentette ki a miniszterelnök.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!