Kétezer lej értékű támogatást kapnak a hátrányos helyzetű anyák és újszülöttek

2022. július 16. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

A hátrányos helyzetű édesanyák és újszülöttek 2000 lej értékű támogatásáról fogadott el sürgősségi kormányrendeletet a kabinet. A segélyt az anyák a gyermek születését követő 3 hónapban, elektronikus utalvány révén kapják.

A támogatásban a következő kategóriák fognak részesülni:

  • azok az édesanyák, akik családtámogatási kedvezményben részesülnek a garantált jövedelemminimumról szóló 2001/416-os számú törvény értelmében;
  • az átmenetileg kritikus élethelyzetbe került anyák, illetve a családon belüli erőszak áldozatai, eltartott személyek, illetve különösen veszélyeztetett helyzetben lévő anyák;
  • azok az anyák, akik nem rendelkeznek személyazonossági okmányokkal és nem férhetnek hozzá állampolgári jogokhoz;
  • a kiskorú anyák;
  • az ukrajnai fegyveres konfliktus területéről elmenekült édesanyák.

A támogatás 12 millió eurós keretösszegben kerül odaítélésre az Európai Unió által finanszírozott hátrányos helyzetűeket segítő operatív programon keresztül. A pénzt 6 hónapon belül lehet elkölteni.

Az RMDSZ közleménye részletezi, hogy azon személyek névsorát, akik részesülnek ezekben a segélyben, a helyi közigazgatási hatóságok állítják össze. A prefektusi intézmények megyénként központosítják a listákat, és eljuttatják a Belügyminisztériumhoz. Ezt követően a Belügyminisztérium a program végrehajtásáért felelős szakszervezeten keresztül továbbítja az európai alapokért felelős minisztériumnak, amely az újszülöttek elektronikus támogatására vonatkozó szociális utalványok odaítélésének országos szintű koordinátora.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!