Kétezer lej értékű támogatást kapnak a hátrányos helyzetű anyák és újszülöttek

2022. július 16. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

A hátrányos helyzetű édesanyák és újszülöttek 2000 lej értékű támogatásáról fogadott el sürgősségi kormányrendeletet a kabinet. A segélyt az anyák a gyermek születését követő 3 hónapban, elektronikus utalvány révén kapják.

A támogatásban a következő kategóriák fognak részesülni:

  • azok az édesanyák, akik családtámogatási kedvezményben részesülnek a garantált jövedelemminimumról szóló 2001/416-os számú törvény értelmében;
  • az átmenetileg kritikus élethelyzetbe került anyák, illetve a családon belüli erőszak áldozatai, eltartott személyek, illetve különösen veszélyeztetett helyzetben lévő anyák;
  • azok az anyák, akik nem rendelkeznek személyazonossági okmányokkal és nem férhetnek hozzá állampolgári jogokhoz;
  • a kiskorú anyák;
  • az ukrajnai fegyveres konfliktus területéről elmenekült édesanyák.

A támogatás 12 millió eurós keretösszegben kerül odaítélésre az Európai Unió által finanszírozott hátrányos helyzetűeket segítő operatív programon keresztül. A pénzt 6 hónapon belül lehet elkölteni.

Az RMDSZ közleménye részletezi, hogy azon személyek névsorát, akik részesülnek ezekben a segélyben, a helyi közigazgatási hatóságok állítják össze. A prefektusi intézmények megyénként központosítják a listákat, és eljuttatják a Belügyminisztériumhoz. Ezt követően a Belügyminisztérium a program végrehajtásáért felelős szakszervezeten keresztül továbbítja az európai alapokért felelős minisztériumnak, amely az újszülöttek elektronikus támogatására vonatkozó szociális utalványok odaítélésének országos szintű koordinátora.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!