Bukaresti idősotthonok alkalmazottait tartóztatták le, a gyanú szerint bántalmazták és meglopták a gondozottakat

2022. július 16. – 17:03

Másolás

Vágólapra másolva

Harminc napos előzetes letartóztatásba helyezték két bukaresti idősotthon négy alkalmazottját, köztük az intézmények ügyvezetőjét is – írja a Digi24. A négy személyt azzal vádolják, hogy bántalmazták a Bukarest hatodik kerületében található két intézményben gondozott időseket, és arra kényszerítették őket, hogy pénzt adjanak nekik. A rendőrségi intézkedést követően nyolc idős személyt a bukaresti szociális igazgatóság vett gondozásba.

A gyanú szerint 2021 szeptembere és 2022 júliusa között hat nő és egy férfi, mindannyian az érintett idősotthonok alkalmazottai, kihasználva az ezekben az intézményekben gondozott személyek kiszolgáltatottságát, összesen 10 idős személyt bántalmaztak és korlátoztak a szabad mozgásukban, majd anyagi haszonszerzés céljával meg is zsarolták az áldozatokat – áll a fővárosi rendőrség által kiadott közleményben.

A közlemény azt is részletezi, hogy július 14-én hét házkutatást tartottak a gyanúsítottaknál, emellett a rendőrség hét esetben elfogatóparancsot is végrehajtott. A hét személy közül végül négyet helyeztek előzetes letartóztatásba.

A rendőrséget idén március 27-én egy bankfiók igazgatója értesítette arról, hogy az általa vezetett fiókban egy idős személy két kísérő társaságában gyanús körülmények között szeretett volna átutalni 65 ezer lejt. A helyszínre érkező rendőrök tetten érték a gyanúsítottakat, akik az idős áldozatot arra akarták kényszeríteni, hogy a saját számlájáról egy olyan cég számlájára utalja át a 65 ezer lejt, amellyel a két gyanúsított alkalmazotti jogviszonyban van. A két gyanúsítottat már akkor bekísérték a rendőrök kihallgatásra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!