Egy héttel meghosszabbították a népszámlálás személyes lekérdezéses szakaszát

2022. július 13. – 13:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy héttel meghosszabbította az Országos Statisztikai Intézet a népszámlálás eredeti határidejét, így július 24-ig tart a személyes lekérdezési időszak – számolt be szerdán a Népszámlálás.ro.

Az RMDSZ népszámlálási kampánycsapatának közleménye szerint akár 100 ezer magyar is kimaradhat a népszámlálásból, ha a hosszabbításban nem sikerül felpörgetni a lekérdezés-válaszadás ütemét.

A Népszámlálás.ro felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt hetekben nagyon lassan haladt a népszámlálás személyes lekérdezésen alapuló szakasza, de eddig a lakosságnak minimális lehetősége volt arra, hogy segítse az összeírás folyamatát. „Most azonban újra lehetőségünk van arra, hogy a »kezünkbe vegyük a sorsunkat«” – írják közleményükben.

E szerint azoknak, akik nem töltötték ki az online kérdőívet és a számlálóbiztos sem kereste fel őket, két lehetőségük maradt arra, hogy ne maradjanak ki a népszámlálásból. Egyrészt sok településen újra megnyitottak az összeírópontok, ahol számlálóbiztos rögzíti az adatokat. Másrészt az RMDSZ megyei, területi szervezeteinél is jelezhetik, ha még nem járt náluk a számlálóbiztos. Ők abban segítenek, hogy a lakcímünknek megfelelő körzet számlálóbiztosát értesítik, hogy menjen ki az adott személyhez, családhoz. Ezen a linken találhatók az RMDSZ-irodák telefonos elérhetőségei.

A közlemény szerint a népszámlálás kedvezőtlenül alakul a jelentős magyar lakossággal rendelkező megyékben. Kolozs megyében a feltételezett lakosság 26, Marosban és Szatmárban 20, Biharban 15, Hargitában 14, Szilágyban 13, Kovászna megyében pedig a 12 százalékát nem sikerült lekérdezni eddig. „Látni kell, hogy ezekben a megyékben a nem lekérdezettek között megyénként több tízezer magyar személy is lehet, akik kimaradhatnak a népszámlálásból. Országos szinten akár 100 ezer magyart »veszíthetünk el«, ha nem sikerül mindenkit megszámolni” – írta a Népszámlálás.ro.

Az RMDSZ népszámlálásos kampánycsapata arra kéri a magyar lakosságot, hogy legyenek együttműködőek a számlálóbiztossal. Fogadják abban az esetben is, ha már részt vettek az önkitöltéses szakaszban, illetve hívják fel telefonon, amennyiben a kérdezőbiztos nem találta őket otthon, de hagyott kopogtatócédulát. Ugyanakkor figyeljenek arra, hogy ha van a sikeres önkitöltésről igazolásuk, akkor nem szükséges újból válaszolni a személyi kérdőívre. Ezt továbbra is a dovrec.insse.ro oldalon lehet ellenőrizni a személyi szám megadásával.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!