Családorvosok: megszakadhat a gyermekkori védőoltások beadásának folyamata

2022. július 12. – 11:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megszakadhat a gyermekkori védőoltások beadásának folyamata az oltások új országos elektronikai jegyzékébe (RENV) való adatátvitel során tapasztalt rendellenességek miatt – írja a Családorvosok Országos Szövetsége (SNMF) közleményére hivatkozva az Agerpres.

Tájékoztatásában a szövetség emlékeztet, hogy július 1-jétől lezárták a régi oltásjegyzéket – amelyikben eddig feltüntették az országos oltási program keretében a gyerekeknek beadott vakcinákat –, egy kormányhatározat értelmében ugyanis a hónap elejétől a koronavírus elleni oltási kampány során használt új regisztert kell alkalmazni, ebbe kell bevezetni minden beadott vakcinát.

A háziorvosok szövetsége üdvözölte a két regiszter egységesítésének ötletét, a kezdeményezés gyakorlatba ültetése során azonban problémák merültek fel – állítják. Mint írják, azt tapasztalták, hogy sok gyerek esetében az adatátvitel során nem kerültek át az új rendszerbe a korábban beadott oltások, és ezeknek az információknak a hiányában nem lehet bevezetni a regiszterbe az újonnan beadott vakcinákat.

Így egyrészt nem lehet hivatalosan bizonyítani, hogy a gyermek megkapta a vakcinát, másrészt pedig a családorvos sem tudja igazolni, hogy felhasználta az oltóanyagot, így nem tud újabb dózisokat igényelni.

Ebben a helyzetben megszakadhat a védőoltások beadásának folyamata, az elmúlt héten beadott vakcinák regisztrálása pedig hibákat tartalmazhat – figyelmeztetnek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!