Családorvosok: megszakadhat a gyermekkori védőoltások beadásának folyamata

2022. július 12. – 11:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megszakadhat a gyermekkori védőoltások beadásának folyamata az oltások új országos elektronikai jegyzékébe (RENV) való adatátvitel során tapasztalt rendellenességek miatt – írja a Családorvosok Országos Szövetsége (SNMF) közleményére hivatkozva az Agerpres.

Tájékoztatásában a szövetség emlékeztet, hogy július 1-jétől lezárták a régi oltásjegyzéket – amelyikben eddig feltüntették az országos oltási program keretében a gyerekeknek beadott vakcinákat –, egy kormányhatározat értelmében ugyanis a hónap elejétől a koronavírus elleni oltási kampány során használt új regisztert kell alkalmazni, ebbe kell bevezetni minden beadott vakcinát.

A háziorvosok szövetsége üdvözölte a két regiszter egységesítésének ötletét, a kezdeményezés gyakorlatba ültetése során azonban problémák merültek fel – állítják. Mint írják, azt tapasztalták, hogy sok gyerek esetében az adatátvitel során nem kerültek át az új rendszerbe a korábban beadott oltások, és ezeknek az információknak a hiányában nem lehet bevezetni a regiszterbe az újonnan beadott vakcinákat.

Így egyrészt nem lehet hivatalosan bizonyítani, hogy a gyermek megkapta a vakcinát, másrészt pedig a családorvos sem tudja igazolni, hogy felhasználta az oltóanyagot, így nem tud újabb dózisokat igényelni.

Ebben a helyzetben megszakadhat a védőoltások beadásának folyamata, az elmúlt héten beadott vakcinák regisztrálása pedig hibákat tartalmazhat – figyelmeztetnek.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!