Rekordszámú résztvevő vonult fel a Bukarest Pride-on

2022. július 10. – 17:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 15 ezren kértek egyenlő jogokat az LMBTQIA+ közösség számára a bukaresti Pride idei kiadásán, számolt be az RFI.

A résztvevők száma messze felülmúlta a szervezők várakozásait is, az ACCEPT jogvédő egyesület előrejelzése szerint 10 000 résztvevőre számítottak a szombati megmozdulásra, de ehelyett az LMBTQIA+ közösségből és támogatóikból álló 15 ezres tömeg vonult végig a Győzelem sugárútján, ami a kétszerese a tavalyi részevő számnak.

Az immár 17. alkalommal megrendezett Bukarest Pride a rekordszámú felvonuló mellett további premierekkel is dicsekedhet: a leghosszabb útvonalat tehették meg idén, és megszervezték a Pride Park rendezvénysorozatot is, ahol szintén több ezer ember vett részt.

A Pride-on jelen volt Andrew Noble bukaresti brit nagykövet is. Az LMBTQIA+ közösség ismert támogatója a felvonulás végállomásánál, a Pride Parkban lépett színpadra, és románul üzent az egybegyűlteknek. „Keveset fogok beszélni, de fontosat mondok. Egyikünknek sem lesznek emberi jogai addig, amíg mindannyian nem részesülünk azokból. Az LMBTQ közösség jogainak megadása senkire nézve nem jelent veszélyt. Mindannyiunknak, beleértve a kormányainkat is, a befogadó társadalomért kell dolgoznunk, hogy mindenki törvényes jogait megvédjük. Mindenkinek kötelessége az egyenlőtlenség és a kirekesztés megszüntetése” – mondta el felszólalásában.

Az eseményen először vettek részt emberi jogi megfigyelők is. Románia azon kevés EU-s tagországok egyike, amely nem biztosít jogokat az LMBTQIA+ közösség tagjainak. A Pride-dal párhuzamosan a homofób és szélsőséges Új Jobboldal (Noua Dreaptă) Párt ellentüntetést szervezett, ahol melegellenes üzeneteket tartalmazó molinókkal és táblákkal vonultak fel, de incidensekre nem került sor.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!