Aláírta az államfő Petre Daea mezőgazdasági miniszteri kinevezését

2022. július 08. – 09:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Aláírta pénteken Klaus Iohannis államfő a Petre Daea mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszteri kinevezéséről szóló dekrétumot – jelentette be az Államelnöki Hivatal. Petre Daea pénteken 13 órakor teszi le az esküt a Cotroceni-palotában, számolt be az Agerpres.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) országos politikai tanácsa szerdai ülésén úgy döntött, Petre Daeát javasolja a mezőgazdasági miniszteri tisztségre.

A PSD országos politikai tanácsának ülése után Marcel Ciolacu pártelnök azt nyilatkozta, a testület egyöntetűen támogatta, hogy Petre Daea visszatérjen a kormányba. Hozzátette, Daea – aki már volt az agrártárca vezetője – tapasztalt politikus, ismeri a minisztériumot, tudja, milyen problémákkal küszködnek a gazdák, és „jó hazafi, akit nagyon kedvelnek a mezőgazdaság területén tevékenykedők”.

A mezőgazdasági miniszteri tisztség Adrian Chesnoiu lemondásával üresedett meg. Korábban a korrupcióellenes ügyészség (DNA) kérte a képviselőháztól Adrian Chesnoiu mentelmi jogának megvonását, hogy hivatali visszaélés és nem a nyilvánosságnak szánt információk felfedésére való felbujtás gyanújával elindíthassák a bűnvádi eljárást ellene. Ezt követően Chesnoiu bejelentette lemondását miniszteri tisztségéről, és a Szociáldemokrata Párton belüli tagságát is felfüggesztette. Június 28-án az alsóház plénuma megszavazta mentelmi jogának megvonását.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!