Röntgenkapuval átvilágított teherforgalmi sávot nyitottak a Pete-Csengersima határátkelőnél

2022. július 07. – 09:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy második teherforgalmi belépő sávot is megnyitottak a Pete-Csengersima közúti átkelőnél a magyar-román határon, és ennél röntgenkapuval világítják át a kamionokat az „illegális bevándorlók” kiszűrése érdekében – derült ki a román határrendőrség szerdai közleményéből.

Az új teherforgalmi sáv beüzemelése alkalmából a legmagasabb szinten egyeztettek szerdán a határátlépés felgyorsításának lehetőségeiről a két ország határrendészeti szervei. A Balogh János altábornagy, magyar országos rendőrfőkapitány és Victor Stefan Ivascu rendőrfőbiztos, a román határrendőrség vezetője közti megbeszélésen meghívottként Marian Matei Benone rendőrfőkvesztor, a román rendőrség vezetője is jelen volt.

Fotó: a román határrendőrség Facebook oldala
Fotó: a román határrendőrség Facebook oldala

A hatályos nemzetközi megállapodásoknak megfelelően – két uniós tagországról lévén szó – az újonnan kialakított sávon is csak egyszer állítják meg ellenőrzésre a járműveket, mégpedig a fogadó fél területén, vagyis a határ magyar oldalán. A román határrendőrség szatmárnémeti regionális kirendeltsége rendelkezésre tudja bocsátani a megfelelő számú képzett személyzetet a határellenőrzés felgyorsítása érdekében – hangsúlyozza a közlemény.

A találkozón a magyar és a román rendőri vezetők megtekintették a Pete-Csengersima határátkelőnél felszerelt röntgenkaput, amellyel ellenőrizhető, hogy nem rejtőztek-e el bevándorlók egy-egy belépő teherautó rakterében – számolt be az MTI.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!