Egyre nagyobb arányban utasítják el a román állampolgárok amerikai vízumigénylését

2022. július 7. – 16:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai külügyminisztérium által közzétett adatok szerint a román állampolgárok által turisztikai vagy üzleti célból igényelt vízumok elutasítási aránya 2021-ben 17,03%-ra nőtt, szemben a 2020-as 10,14%-kal, míg 2019-ben ez az arány csak 9,11%-os volt, számolt be a news.ro.

Az Egyesült Államok törvényei szerint azoknak az országoknak, amelyek csatlakozni kívánnak a szabad beutazást biztosító Vízummentességi Programhoz (Visa Waiver), a kérelmek elutasítási arányának 3%-nál kisebbnek kellene lennie. Az Európai Unió tagállamai közül jelenleg csak Románia, Bulgária és Ciprus nem vesz részt a Vízummentességi Programban.

Az amerikai vízummentesség kérdése Klaus Iohannis államfő keddi sajtótájékoztatóján is felmerült. „Sajnos a vízummentesség szabályai elég világosak és meglehetősen szigorúak. Jelenleg Románia nem teljesíti ezeket, mivel az elutasítások aránya jóval magasabb, mint az a határ, amelynél a vízummentességről szóló politikai egyeztetés megkezdődhetne. A külügyminisztérium dolgozik a problémán, új megközelítést keresünk, amivel csökkenthető lenne az elutasítási arány, mert sok technikai jellegű probléma van” – válaszolta ekkor újságírói kérdésre az államfő.

Májusban Andrei Muraru, Románia washingtoni nagykövete egy két-három éves távlatról beszélt, ami után Románia elérheti azt az elutasítási arányt, amely már lehetővé tenné a számára a Visa Waiver programhoz való csatlakozást.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!