Megduplázódott a koronavírusos esetek száma a múlt héthez képest, augusztusra várható egy újabb csúcs

2022. július 04. – 16:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint Romániában a SARS-CoV-2 fertőzések újabb hullámának csúcspontja az augusztus 14-e és 21-e közötti időszakra tehető, két héttel később, mint az Európai Unió többi részén – számolt be az Agerpres.

A miniszter hétfői sajtótájékoztatóján rámutatott, a június 27-e és július 3-a közötti héten 7726 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, amely csaknem kétszerese az egy héttel korábban jegyzettnek. Ugyanakkor ez a növekedés, az enyhébb tünetek miatt egyelőre nem helyez plusz terhet az egészségügyi rendszerre, idézi a minisztert a Digi24 is.

Rafila szerint két forgatókönyv lehetséges a járvány evolúciója szempontjából. Az első szerint az új fertőzési hullám augusztus 7-e és 10-e között éri el csúcspontját, a második szerint pedig augusztus végén, szeptember elején. A becslések szerint napi 10.000 esetre lehet majd számítani.

„Más országok esetében az a feltételezés, hogy a hullám csúcspontja Európában valahol július végén lesz. Az Európai Unió többi része és Románia között körülbelül két hét különbség van ezen a téren, emiatt egy valószínűsíthető forgatókönyv szerint a csúcs augusztus 14-e és 21-e között lesz, de ezek pusztán tájékoztató jellegű adatok, nem jelentenek semmiféle kötelezettséget, mert senki sem tudhatja pontosan, hogy mi fog történni. Olyan vírusról beszélünk, amely nagyon változékony, és amelynek fő jellemzője az elmúlt évben a fertőzőképesség változása volt. Szerencsére, a patogenitás csökkenésével” – fejtette ki Rafila.

Hozzátette, az omikron-variáns továbbra is domináns, és a BA.5-alvariáns is megjelent már, amelynek fertőzőképessége nagyobb, de bizonyítékok arra nincsenek, hogy súlyosabb megbetegedést okozna. Gyakoriak a BA.5 alvariánssal való újrafertőződések, beleértve azokat a személyeket is, akik az omikron-törzs egy másik alvariánsával fertőződtek meg korábban – mutatott rá.

Az elmúlt 90 napban Romániában mintegy 20%-ban fordult elő újrafertőződés. Rafila megjegyezte, hogy a január-februári hullám óta körülbelül öt hónap telt el, és a három dózissal beoltottak többsége esetében legalább hat hónap telt el a szérum beadása óta.

„Egyértelmű, hogy az omikron BA.5 alváltozata fertőzéseket okoz a beoltottakban és a betegségen már átesettekben egyaránt. Tehát a következő időszakban az esetszámok növekedésre számítunk, de pontos jóslásokba nem tudunk bocsátkozni” – szögezte le az egészségügyi miniszter.

Rafila ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy ismét működni fognak a covid-tesztelő központok a lakosság számára, és érvényben marad az ajánlás a maszkok zárt terekben való viselésére is – kötelező korlátozásokat azonban nem terveznek bevezetni.