Újabb korrupciós perben mentették fel jogerősen Dorin Floreát és Claudiu Maiort

2022. július 4. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

A marosvásárhelyi táblabíróság jogerősen felmentette Marosvásárhely volt városvezetőit abban a perben, amelyben korábban a korrupcióellenes ügyészség (DNA) eljárást indított Dorin Florea volt polgármester és egykori tanácsadója, Claudiu Maior ellen, írta meg az MTI.

A pénteken kihirdetett ítélet helyben hagyta a Maros megyei törvényszék elsőfokú ítéletét, amely szintén felmentette a volt elöljárót, a tanácsadóját és a város akkori jegyzőjét. A felmentést azzal indokolta a táblabíróság, hogy a vádlottakkal szemben megfogalmazott vádat nem tartalmazza a büntető törvénykönyv.

A DNA azért emelt vádat Claudiu Maior ellen, mert a vádhatóság szerint illetéktelenül bitorolt olyan jogköröket, amelyek a polgármestert illették volna meg. Az ügyészség szerint Maior 2016 márciusa és 2017 júniusa között törvénytelenségeket követett el, amikor a város nevében aláírt 9198 kifizetési bizonylatot. Maior ugyanis korábban a város alpolgármestere is volt, ebben a minőségében azonban összeférhetetlen tevékenységet állapított meg a román Feddhetetlenségi Ügynökség, és ennek következtében a bíróság jogerősen eltiltotta három évre a köztisztségek gyakorlásától. Ezt követően azonban Dorin Florea polgármester két olyan rendeletet bocsátott ki, amelyek révén Maior ugyanazokat a feladatokat látta el, mint korábban alpolgármesterként. A pénteki ítélet azonban ejtette a vádat mindhárom vádlott esetében.

Dorin Floreát korábban másik két korrupciós perben is felmentette a bíróság. A volt elöljáró 2000 és 2020 között vezette Marosvásárhelyt.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!