A víz szennyeződése miatt tömeges halpusztulás történt a Suceava folyó egy szakaszán

2022. július 3. – 10:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szennyeződés miatt tömeges halpusztulás történt a Suceava folyó 3 kilométeres szakaszán, Lisaura falunál – írja az Agerpres.

A vízügyi igazgatóság szakemberei megállapították, hogy a szennyezés a suceavai ACET vállalat szennyvíztisztító telepéről került a folyóba. Az innen kieresztett vízben a káros anyagok megengedett szintjének többszörösét mérték: az ammóniumion-koncentráció a hétszerese, a foszfor- és lebegőanyag-sűrűség a négyszerese, az anionos felületaktív anyagok (mosószerek) koncentrációja pedig ötszöröse a megengedett maximális értéknek.

Az ACET vállalat szennyvíztisztítójából kibocsátott folyadék súlyosan rontotta a Suceava folyó vízminőségét (2-3-as vízminőségi osztályról a legszennyezettebb, élhetetlen vízminőséget jelentő 5-ösre). A helyzeten tovább rontott az alacsony vízhozam és az elmúlt napokban beállt hőség.

A vízben lévő túlzott nitrogén- és foszformennyiség súlyos elalgásodáshoz vezetett, aminek következtében a vízben oldott oxigén koncentrációja annyira lecsökkent, hogy a vízi élet lehetetlenné vált – állapították meg a szakemberek.

A hatóságok figyelmeztették a környékbeli lakosságot, hogy nem halászhatnak a Suceava folyóban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!