A víz szennyeződése miatt tömeges halpusztulás történt a Suceava folyó egy szakaszán

2022. július 3. – 10:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szennyeződés miatt tömeges halpusztulás történt a Suceava folyó 3 kilométeres szakaszán, Lisaura falunál – írja az Agerpres.

A vízügyi igazgatóság szakemberei megállapították, hogy a szennyezés a suceavai ACET vállalat szennyvíztisztító telepéről került a folyóba. Az innen kieresztett vízben a káros anyagok megengedett szintjének többszörösét mérték: az ammóniumion-koncentráció a hétszerese, a foszfor- és lebegőanyag-sűrűség a négyszerese, az anionos felületaktív anyagok (mosószerek) koncentrációja pedig ötszöröse a megengedett maximális értéknek.

Az ACET vállalat szennyvíztisztítójából kibocsátott folyadék súlyosan rontotta a Suceava folyó vízminőségét (2-3-as vízminőségi osztályról a legszennyezettebb, élhetetlen vízminőséget jelentő 5-ösre). A helyzeten tovább rontott az alacsony vízhozam és az elmúlt napokban beállt hőség.

A vízben lévő túlzott nitrogén- és foszformennyiség súlyos elalgásodáshoz vezetett, aminek következtében a vízben oldott oxigén koncentrációja annyira lecsökkent, hogy a vízi élet lehetetlenné vált – állapították meg a szakemberek.

A hatóságok figyelmeztették a környékbeli lakosságot, hogy nem halászhatnak a Suceava folyóban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!