Klaus Iohannis szerint Romániának konkrét elvárásai vannak NATO-csúcstalálkozóval szemben

2022. június 29. – 13:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Romániának ''nagyon konkrét'' elvárásai vannak a NATO-csúcstalálkozóval szemben; ezek között van a keleti szárny jelentős megerősítése, a szövetséges csapatok számának növelése, a Fekete-tenger régiójának stratégiai érdekű területté nyilvánítása, illetve annak kimondása, hogy Oroszország jelentős fenyegetést jelent a szövetség biztonságára nézve – jelentette ki Klaus Iohannis államfő szerdán a madridi NATO-csúcs kezdete előtt.

„A NATO a biztonságunk garanciája, és ezekben a nehéz időkben, amikor a szomszédságunkban Oroszország megtámadta Ukrajnát, rájövünk, hogy mennyire fontos a NATO-ernyő. Ezt a csúcstalálkozót egyesek történelmi jelentőségűnek nevezték, és úgy gondolom, hogy igazuk van” – idézi az Agerpres hírügynökség az államfőt.

Az államfő részletesen beszélt arról is, hogy milyen konkrét elvárásai vannak Romániának a csúcsértekezlettel szemben.

„Várjuk, hogy döntés szülessen a keleti szárny jelentős megerősítéséről, ami a szövetséges katonai jelenlét növelését jelenti a térségben és ezzel együtt Romániában. Számítunk rá, hogy a Fekete-tenger térségét, ahol mi vagyunk, és ahol a háború zajlik, stratégiai érdekű területté nyilvánítják. Arra is számítunk, hogy a NATO kinyilvánítja, hogy Oroszország jelentős fenyegetést jelent a szövetség biztonságára nézve. Egészen konkrétan arra számítunk – hogy példákat mondjak -, hogy a keleti szárnyon felállítás alatt álló harccsoportokat dandár rangra emelik” – mondta az államelnök.

Hozzátette: Románia támogatja a „nyitott kapuk” politikáját, és rámutatott, hogy a kedd esti megbeszéléseken a mérleg arrafelé billent, hogy elfogadják Svédország és Finnország csatlakozását.

„Nagy elvárásokkal vágunk tehát bele az értekezletbe mind a részünkről, mind a szövetségesek részéről. Az általános elvárás az, hogy a NATO bebizonyítsa egységét és erejét, és úgy gondolom, ezen a csúcstalálkozon ez meg fog történni” – fűzte hozzá. Klaus Iohannis szerdán és csütörtökön részt vesz a NATO Madridban zajló csúcsértekezletén.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!