Florin Cîțu lemondott a szenátus éléről

2022. június 29. – 09:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

FRISSÍTÉS: : Florin Cîțu szerda délelőtt sajtónyilatkozatban jelentette be, hogy lemondott a szenátus elnöki tisztségéről, mert a kollégái nem értettek egyet a kormányzati intézkedésekkel kapcsolatos kijelentéseivel. Elmondása szerint továbbra is a Nemzeti Liberális Párt tagja marad. Nicolae Ciucă kormányfő, a PNL elnöke is bejelentette, hogy Florin Cîţu lemondott szenátusi elnöki tisztségéből. A kormányfő szerint Alina Gorghiu veszi át ügyvivő jelleggel a felsőház vezetését.

Cîțu elmondása szerint Ciucă és a párt főtitkára kérte a szenátusi elnöki tisztségről való lemondását, közölve vele, hogy megvonták tőle a politikai támogatást.

„Nem akartam párttársaim egy részét abba a helyzetbe hozni, hogy a vezetőség ellen kelljen szavazniuk, emiatt úgy döntöttem, lemondok, hogy ne okozzak gondokat a Nemzeti Liberális Pártnak” – szögezte le Cîţu.

Az eredeti hír: Leváltaná Florin Cîțut a szenátus elnöki tisztségéből a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – írja a pártközeli forrásokra hivatkozva a G4Media. Úgy tudják, hogy a PNL szenátorai szerdán 9:30-tól ülnek össze, hogy megvitassák a korábbi miniszterelnök leváltását a felsőház vezetői pozíciójából. Már azt is kiszivárogtatták, hogy a tisztséget ideiglenesen az egyik alelnök, valószínűleg Alina Gorghiu venné át az őszi ülésszakig.

Florin Cîțu félreállítása nem lenne meglepő a PNL-től, a pártelnöki áprilisi tisztség elvesztése után többször került összeütközésbe a párt új elnökével, Nicolae Ciucával. Cîțu folyamatosan bírálta a kormány politikáját, többször is támadta a PSD-t, a PNL jelenlegi koalíciós partnerét. Ráadásul, hétfőn a PNL Bukarest 3. kerületi elnöki tisztségét is elvesztette, amelyet ideiglenesen vezetett.

Florin Cîțu tavaly nyáron volt hatalma csúcsán, amikor miniszterelnökként Klaus Iohannis államfő támogatásával megszerezte a PNL elnöki tisztségét is. Cîțu azonban hamar elvesztette az elnök bizalmát, miután az USR úgy döntött, hogy Stelian Ion igazságügyi miniszter menesztését követően inkább kilép a kormányból, és egy bizalmatlansági indítványon a kormány megbukott. A PNL ekkor Cîțut megkerülve elfogadta a PSD-vel kötött koalíciót, Iohannis pedig Nicolae Ciucát nevezte ki miniszterelnöknek. Mivel soha nem hozott létre valódi hatalmi bázist a pártban, egyetlen szövetségesének Dan Vîlceanu volt pénzügyminisztert tartották, a pártelnöki tisztséget se tarthatta meg sokáig, idén tavasszal lemondásra szólította fel a tagság, amit ő április elején meg is tett. Akkor még úgy volt, hogy a szenátus elnöki tisztségét, amit a miniszterelnöki tisztség helyett kapott meg még tavaly ősszel, megtarthatja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!