Florin Cîțu lemondott a szenátus éléről

2022. június 29. – 09:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

FRISSÍTÉS: : Florin Cîțu szerda délelőtt sajtónyilatkozatban jelentette be, hogy lemondott a szenátus elnöki tisztségéről, mert a kollégái nem értettek egyet a kormányzati intézkedésekkel kapcsolatos kijelentéseivel. Elmondása szerint továbbra is a Nemzeti Liberális Párt tagja marad. Nicolae Ciucă kormányfő, a PNL elnöke is bejelentette, hogy Florin Cîţu lemondott szenátusi elnöki tisztségéből. A kormányfő szerint Alina Gorghiu veszi át ügyvivő jelleggel a felsőház vezetését.

Cîțu elmondása szerint Ciucă és a párt főtitkára kérte a szenátusi elnöki tisztségről való lemondását, közölve vele, hogy megvonták tőle a politikai támogatást.

„Nem akartam párttársaim egy részét abba a helyzetbe hozni, hogy a vezetőség ellen kelljen szavazniuk, emiatt úgy döntöttem, lemondok, hogy ne okozzak gondokat a Nemzeti Liberális Pártnak” – szögezte le Cîţu.

Az eredeti hír: Leváltaná Florin Cîțut a szenátus elnöki tisztségéből a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – írja a pártközeli forrásokra hivatkozva a G4Media. Úgy tudják, hogy a PNL szenátorai szerdán 9:30-tól ülnek össze, hogy megvitassák a korábbi miniszterelnök leváltását a felsőház vezetői pozíciójából. Már azt is kiszivárogtatták, hogy a tisztséget ideiglenesen az egyik alelnök, valószínűleg Alina Gorghiu venné át az őszi ülésszakig.

Florin Cîțu félreállítása nem lenne meglepő a PNL-től, a pártelnöki áprilisi tisztség elvesztése után többször került összeütközésbe a párt új elnökével, Nicolae Ciucával. Cîțu folyamatosan bírálta a kormány politikáját, többször is támadta a PSD-t, a PNL jelenlegi koalíciós partnerét. Ráadásul, hétfőn a PNL Bukarest 3. kerületi elnöki tisztségét is elvesztette, amelyet ideiglenesen vezetett.

Florin Cîțu tavaly nyáron volt hatalma csúcsán, amikor miniszterelnökként Klaus Iohannis államfő támogatásával megszerezte a PNL elnöki tisztségét is. Cîțu azonban hamar elvesztette az elnök bizalmát, miután az USR úgy döntött, hogy Stelian Ion igazságügyi miniszter menesztését követően inkább kilép a kormányból, és egy bizalmatlansági indítványon a kormány megbukott. A PNL ekkor Cîțut megkerülve elfogadta a PSD-vel kötött koalíciót, Iohannis pedig Nicolae Ciucát nevezte ki miniszterelnöknek. Mivel soha nem hozott létre valódi hatalmi bázist a pártban, egyetlen szövetségesének Dan Vîlceanu volt pénzügyminisztert tartották, a pártelnöki tisztséget se tarthatta meg sokáig, idén tavasszal lemondásra szólította fel a tagság, amit ő április elején meg is tett. Akkor még úgy volt, hogy a szenátus elnöki tisztségét, amit a miniszterelnöki tisztség helyett kapott meg még tavaly ősszel, megtarthatja.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!