Romániában is akcióba lendült a Kövesi vezette Európai Ügyészség, 160 házkutatást tartottak kedden

2022. június 28. – 11:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy 160 házkutatást tartottak Romániában és Ausztriában a nyomozók kedden, köztük köztisztviselők otthonában és közintézményekben, hogy felszámoljanak egy európai uniós pénzekkel is csaló bűnbandát. Az általuk okozott kár az ügyben meghaladja az 5 millió eurót. A nyomozást a Laura Codruța Kövesi által vezetett Európai Ügyészség koordinálja – számol be a Hotnews a román rendőrség közlése alapján.

A tájékoztatás szerint a rendőrség temesvári szervezett bűnözés elleni egysége az Európai Ügyészség koordinálásával hajtja végre a műveletet, amelyben összesen mintegy 160 házkutatást tartanak kedden Romániában és Ausztriában, 30 embert kihallgatásra is bevittek.

A gyanú szerint a bűnbanda tagjai 2017-től több mint 150 fiktív céget hoztak létre, amelyek révén jogtalanul európai uniós alapokhoz jutottak, illetve a hazai költségvetésből származó támogatásokban részesültek. Többnyire a vállalatok tevékenységéhez szükséges különféle gépek, felszerelések, javak vásárlására igényeltek támogatást, amelyhez ugyancsak általuk ellenőrzött, a valóságban semmiféle tevékenységet nem folytató cégek állították ki a beszerzést igazoló, többnyire hamis iratokat.

Az esetek többségében a beszerzettként feltüntetett gépeket/javakat valójában nem vásárolták meg, vagy ugyanazokat a gépeket/javakat több projektben is használták, például a sorozatszámuk vagy színük megváltoztatásával.

A jogtalanul megszerzett pénzt rendszerint bankautomatákból vették fel a bűnbanda vezetőihez közel álló személyek, majd más magán- vagy jogi személyek használták fel az összegeket különféle javak és szolgáltatások megvásárlására.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!