Hétfőn bemutatták Dacian Cioloș új pártját, négy képviselő ki is lépett az USR-ből, hogy belépjen

2022. június 27. – 18:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn bemutatták a Dacian Cioloş alapította Megújítjuk Románia Európai Projektjét (REPER) pártot, öt USR-s képviselő ki is lépett a pártjából, hogy csatlakozzon hozzá – tájékoztat az Agerpres.

A REPER-t az alakulat alelnökei, Ramona Strugariu és Dragoş Pîslaru európai parlamenti képviselők mutatták be Bukarestben. A bemutatkozó sajtótájékoztatón részt vett az a tíz törvényhozó is, akik csatlakoztak a párthoz.

Ramona Strugariu elmondta, hogy a REPER egy centrista, liberális, Európa-párti, európai értékeken alapuló párt, amely a társadalom igényeit tartja szem előtt. Emberközpontú politizálása szellemében csak a civil társadalommal, a szakértőkkel, az elégedetlen polgárokkal való konzultálás után fog döntéseket hozni – tette hozzá a képviselő.

Dragoş Pîslaru arról beszélt, hogy az új politikai alakulat prioritásként tekint az oktatás kérdésére, mivel Románia negatívrekord-tartó a korai iskolaelhagyás és a funkcionális analfabetizmus terén. Hozzátette, a REPER és az USR-PLUS között az a legnagyobb különbség, hogy a REPER nem fog két ember – a két társelnök – körül „fuldokolni”.

Arra a kérdésre, hogy Dacian Cioloş jelölteti-e magát a 2024-es államelnöki választásokon, a REPER-t bemutató politikusok nem adtak választ. „Erről a későbbiekben fogunk tárgyalni” – szögezte le Strugariu.

Közben öt USR-s képviselő bejelentette, hogy kilép az alakulatból. Oana Cambera, Paul Cristian Ichim, Daniel Toda, Tudor Benga és Simina Tulbure a Facebookon közölte, hogy kilép a pártból. Azt írták, nehéz szívvel válnak meg az alakulattól, mert bíztak e politikai projekt sikerében, az utóbbi időben azonban csalódtak az USR-ben.

Cambera, Ichim, Toda és Tulbure azt is bejelentették, hogy csatlakoznak Dacian Cioloş újonnan létrehozott alakulatához, a REPER-hez. Tudor Benga egyelőre függetlenként tevékenykedik tovább a parlamentben. Múlt héten más törvényhozók is bejelentették az USR-ből való távozásukat.

A jelenlegi jogszabályok szerint a pártlistán mandátumhoz jutó képviselők és szenátorok megtarthatják parlamenti helyüket akkor is, ha kilépnek az adott pártból. Például az RMDSZ korábbi képviselője, Apjok Norbert jelenleg függetlenként dolgozik a törvényhozásban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!