Hétfőn bemutatták Dacian Cioloș új pártját, négy képviselő ki is lépett az USR-ből, hogy belépjen

2022. június 27. – 17:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn bemutatták a Dacian Cioloş alapította Megújítjuk Románia Európai Projektjét (REPER) pártot, öt USR-s képviselő ki is lépett a pártjából, hogy csatlakozzon hozzá – tájékoztat az Agerpres.

A REPER-t az alakulat alelnökei, Ramona Strugariu és Dragoş Pîslaru európai parlamenti képviselők mutatták be Bukarestben. A bemutatkozó sajtótájékoztatón részt vett az a tíz törvényhozó is, akik csatlakoztak a párthoz.

Ramona Strugariu elmondta, hogy a REPER egy centrista, liberális, Európa-párti, európai értékeken alapuló párt, amely a társadalom igényeit tartja szem előtt. Emberközpontú politizálása szellemében csak a civil társadalommal, a szakértőkkel, az elégedetlen polgárokkal való konzultálás után fog döntéseket hozni – tette hozzá a képviselő.

Dragoş Pîslaru arról beszélt, hogy az új politikai alakulat prioritásként tekint az oktatás kérdésére, mivel Románia negatívrekord-tartó a korai iskolaelhagyás és a funkcionális analfabetizmus terén. Hozzátette, a REPER és az USR-PLUS között az a legnagyobb különbség, hogy a REPER nem fog két ember – a két társelnök – körül „fuldokolni”.

Arra a kérdésre, hogy Dacian Cioloş jelölteti-e magát a 2024-es államelnöki választásokon, a REPER-t bemutató politikusok nem adtak választ. „Erről a későbbiekben fogunk tárgyalni” – szögezte le Strugariu.

Közben öt USR-s képviselő bejelentette, hogy kilép az alakulatból. Oana Cambera, Paul Cristian Ichim, Daniel Toda, Tudor Benga és Simina Tulbure a Facebookon közölte, hogy kilép a pártból. Azt írták, nehéz szívvel válnak meg az alakulattól, mert bíztak e politikai projekt sikerében, az utóbbi időben azonban csalódtak az USR-ben.

Cambera, Ichim, Toda és Tulbure azt is bejelentették, hogy csatlakoznak Dacian Cioloş újonnan létrehozott alakulatához, a REPER-hez. Tudor Benga egyelőre függetlenként tevékenykedik tovább a parlamentben. Múlt héten más törvényhozók is bejelentették az USR-ből való távozásukat.

A jelenlegi jogszabályok szerint a pártlistán mandátumhoz jutó képviselők és szenátorok megtarthatják parlamenti helyüket akkor is, ha kilépnek az adott pártból. Például az RMDSZ korábbi képviselője, Apjok Norbert jelenleg függetlenként dolgozik a törvényhozásban.