Felmérés: az anyagi helyzetük alakulása aggasztja leginkább a romániaiakat

2022. június 21. – 09:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az anyagi helyzetüket befolyásoló gazdasági válság aggasztja leginkább a romániaiakat – derül ki az IRES felméréséből.

A hazai társadalom kockázatérzékelését vizsgáló közvélemény-kutatás kedden ismertetett adatai szerint a romániaiak háromnegyede tart az anyagi helyzetének romlásától. A megkérdezettek 68 százalékát az infláció aggasztja leginkább, 64 százalékát pedig az ukrajnai háború.

A felmérésben részt vevők 36 százalékát „nagyon nagy”, 17 százalékát „nagy”, 31 százalékát „bizonyos” mértékben érintette idén az infláció, 16 százalékuk pedig azt állította, hogy kis mértékben vagy egyáltalán nem érzékelte a pénzromlást. A megkérdezettek 27 százaléka állította azt, hogy nőtt, 19 százaléka pedig azt, hogy csökkent a jövedelme az év folyamán, 53 százalékuk bevétele nem változott.

A gazdasági helyzet dacára a tavalyi felméréshez képest kétszer annyian, a megkérdezettek 39 százaléka jelezte: reméli, hogy idén többet fog tudni félretenni, 60 százalékuk azonban nem lát esélyt erre. Tíz válaszadó közül négy megtakarításait a bankokra bízná, 25 százalékuk pedig ingatlanba fektetné pénzét.

A telefonos felmérés május 17-24. között készült a 18-50 év közötti romániaiak körében, 3,1 százalékos hibahatárral. A közvélemény-kutatást a romániai biztosítótársaságok egyesülete (UNSAR) rendelte meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!