Felmérés: az anyagi helyzetük alakulása aggasztja leginkább a romániaiakat

2022. június 21. – 09:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az anyagi helyzetüket befolyásoló gazdasági válság aggasztja leginkább a romániaiakat – derül ki az IRES felméréséből.

A hazai társadalom kockázatérzékelését vizsgáló közvélemény-kutatás kedden ismertetett adatai szerint a romániaiak háromnegyede tart az anyagi helyzetének romlásától. A megkérdezettek 68 százalékát az infláció aggasztja leginkább, 64 százalékát pedig az ukrajnai háború.

A felmérésben részt vevők 36 százalékát „nagyon nagy”, 17 százalékát „nagy”, 31 százalékát „bizonyos” mértékben érintette idén az infláció, 16 százalékuk pedig azt állította, hogy kis mértékben vagy egyáltalán nem érzékelte a pénzromlást. A megkérdezettek 27 százaléka állította azt, hogy nőtt, 19 százaléka pedig azt, hogy csökkent a jövedelme az év folyamán, 53 százalékuk bevétele nem változott.

A gazdasági helyzet dacára a tavalyi felméréshez képest kétszer annyian, a megkérdezettek 39 százaléka jelezte: reméli, hogy idén többet fog tudni félretenni, 60 százalékuk azonban nem lát esélyt erre. Tíz válaszadó közül négy megtakarításait a bankokra bízná, 25 százalékuk pedig ingatlanba fektetné pénzét.

A telefonos felmérés május 17-24. között készült a 18-50 év közötti romániaiak körében, 3,1 százalékos hibahatárral. A közvélemény-kutatást a romániai biztosítótársaságok egyesülete (UNSAR) rendelte meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!