A BBTE kifogásolja, hogy a plagizálók doktori címét csak bíróság vonhatja vissza

2022. június 21. – 14:49

Másolás

Vágólapra másolva

A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem vezetősége aggodalommal értesült az alkotmánybíróságnak arról a döntéséről, hogy a plagizáló személyek doktori címét csak bíróság vonhatja vissza – közölte kedden az intézmény.

Az állásfoglalás szerint a taláros testület döntése bonyolítja a doktori fokozat visszavonásának eljárását és megváltoztatja ennek az intézkedésnek az alapvetően etikai jellegét.

A BBTE emlékeztetett, hogy az etikai kihágásokat az akadémiai intézmények belső eljárásain keresztül szankcionálják, ilyen esetekben külön belső, illetve nemzetközileg elfogadott mechanizmusok alapján szoktak eljárni a felsőfokú intézmények.

A közlemény szerint az alkotmánybíróság döntésének nagy hatása lesz a romániai akadémiai környezetre és általában véve a társadalomra. Állásfoglalásában a BBTE biztosította a közvéleményt arról, hogy az autonóm felsőoktatási intézményeknek továbbra is vannak eszközeik az etikai vétségek szankcionálására, és ezek a szankciók akár a munkaszerződési felbontásáig is terjedhetnek.