A szaknak megfelelő kötelező tantárgyból vizsgáznak kedden az érettségizők

2022. június 21. – 08:29

A szaknak megfelelő kötelező tantárgyból vizsgáznak kedden az érettségizők
Fotó: dreamstime.com

Másolás

Vágólapra másolva

A szaknak megfelelő kötelező tantárgy írásbeli vizsgájával folytatódik kedden az idei érettségi.

Ez a vizsgasorozat második napja, hétfőn román nyelv és irodalomból vizsgáztak a diákok. Szerdán a szaknak megfelelő választott tantárgy következik, csütörtökön anyanyelvből mérik fel a nemzeti kisebbségekhez tartozó tanulók tudását.

Az oktatási minisztérium adatai szerint összesen 126.454 tanuló iratkozott fel idén az érettségire, közülük 111.329-en ebben az évben, 15.125-en korábbi években fejezték be tanulmányaikat.

A jelentkezőket 7.30 és 8.30 között engedik be a terembe, és a tételek kiosztásától számítva három óra áll rendelkezésükre a kidolgozásukra.

Minden termet megfigyelő kamerákkal látnak el, a vizsgázóknak tilos kommunikálniuk egymás között, és sem kézikönyveket, szótárakat, jegyzeteket, sem pedig mobiltelefonokat vagy más kommunikációs eszközöket, számolóeszközöket nem szabad a terembe vinniük, illetve használniuk. Azokat, akiknél ilyeneket találnak, kizárják az érettségiről, függetlenül attól, hogy használták-e a náluk talált segédeszközt vagy sem – figyelmeztet minisztérium.

Az eredményeket június 27-én 12 óráig kell nyilvánosságra hozni, az óvások benyújtása 12 és 18 óra között történik. A végleges eredményeket július elsején teszik közzé. A sikeres vizsga feltétele a 6-os átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból – emlékeztet az Agerpres.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!