A szaknak megfelelő kötelező tantárgyból vizsgáznak kedden az érettségizők

2022. június 21. – 08:29

A szaknak megfelelő kötelező tantárgyból vizsgáznak kedden az érettségizők
Fotó: dreamstime.com

Másolás

Vágólapra másolva

A szaknak megfelelő kötelező tantárgy írásbeli vizsgájával folytatódik kedden az idei érettségi.

Ez a vizsgasorozat második napja, hétfőn román nyelv és irodalomból vizsgáztak a diákok. Szerdán a szaknak megfelelő választott tantárgy következik, csütörtökön anyanyelvből mérik fel a nemzeti kisebbségekhez tartozó tanulók tudását.

Az oktatási minisztérium adatai szerint összesen 126.454 tanuló iratkozott fel idén az érettségire, közülük 111.329-en ebben az évben, 15.125-en korábbi években fejezték be tanulmányaikat.

A jelentkezőket 7.30 és 8.30 között engedik be a terembe, és a tételek kiosztásától számítva három óra áll rendelkezésükre a kidolgozásukra.

Minden termet megfigyelő kamerákkal látnak el, a vizsgázóknak tilos kommunikálniuk egymás között, és sem kézikönyveket, szótárakat, jegyzeteket, sem pedig mobiltelefonokat vagy más kommunikációs eszközöket, számolóeszközöket nem szabad a terembe vinniük, illetve használniuk. Azokat, akiknél ilyeneket találnak, kizárják az érettségiről, függetlenül attól, hogy használták-e a náluk talált segédeszközt vagy sem – figyelmeztet minisztérium.

Az eredményeket június 27-én 12 óráig kell nyilvánosságra hozni, az óvások benyújtása 12 és 18 óra között történik. A végleges eredményeket július elsején teszik közzé. A sikeres vizsga feltétele a 6-os átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból – emlékeztet az Agerpres.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!