Nem sikerült leváltani népszavazással a Brassó megyei Szunyogszék polgármesterét

2022. június 20. – 09:11

frissítve

Nem sikerült leváltani népszavazással a Brassó megyei Szunyogszék polgármesterét
Fotó: a polgármester Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Érvénytelennek bizonyult a Brassó megyei Szunyogszék polgármesterének menesztéséről szóló vasárnapi referendum, mert a részvétel nem érte el a harminc százalékot.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben öt mandátumot nyert Zachiu Popa leváltására irányuló népszavazást a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kezdeményezte. A referendumon a község több mint 4000 választópolgárának 25,59 százaléka vett részt – számolt be hétfőn a közszolgálati televízió. A népszavazás érvényessé nyilvánításához legkevesebb 30 százalékos részvételre lett volna szükség.

Ez az első alkalom Romániában, amikor referendummal próbálnak elmozdítani tisztségéből egy polgármestert – közölte az USR, miután véglegessé vált a népszavazás megszervezéséről szóló döntés.

A szavazólapon egy kérdés szerepelt: „Egyetért-e a Brassó megyei Szunyogszék polgármestere, Popa Zachiu leváltásával?”. A szavazóhelyiségek vasárnap 7 és 23 óra között tartottak nyitva.

Az USR tavaly novemberben nyújtotta be a Brassó megyei prefektúrára a népszavazás kiírására vonatkozó kérelmet, 1100 aláírással.

Az ötödik mandátumát töltő, tizenhat éve polgármesteri tisztségben levő Zachiu Popának többek között azt róják fel, hogy a településen rossz az infrastruktúra, nincs bölcsőde, játszótér, park, az iskolák és óvodák állapota pedig „siralmas”.

Idén februárban a korrupcióellenes ügyészségen (DNA) is feljelentették a PNL-s polgármestert és a községháza jegyzőjét, azzal az indokkal, hogy akadályoztatják a referendum kiírását.

A polgármester a közigazgatási bírósághoz fordulva próbálta meg elérni a népszavazást megszervező bizottság létrehozásáról szóló prefektusi döntés felfüggesztését, a brassói törvényszék azonban jogerősen elutasította a kérelmét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!